55. BIJENALE

Otvoren paviljon Crne Gore u Veneciji

"Već u naslovu smo suočeni sa imperativom Image Think - misli slikom"
8 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 21:44h

Crnogorski paviljon na 55. Bijenalu u Veneciji otvoren je, a brojna stručna publika je vidjela radove Irene Lagator Pejović objedinjene u četvorodjelnoj izložbi “Misliti slikom”.

U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika inostranih medija, kritičara umjetnosti i kustosa uglednih međunarodnih institucija kulture, izložbu je otvorio i umjetnik i profesor estetike Bazon Brok.

Komesar Nataša Nikčević je “Vijestima” prenijela svoje utiske nakon otvaranja. Ona je kazala da su i ona i umjetnica veoma uzbuđene zbog velikog broja posjetilaca, kao i zbog značaja određenih ličnosti koje su bile u Plati Malpjero u kojoj se Paviljon nalazi.

Tokom vernisaža, otvaranja za kritiku i medije, Paviljon su posjetili i Krista Štajnle, dugogodišnja direktorka Nove Galerije u Gracu, Laura Safred, profesorka na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji, Kloe Pikoli, novinarka La republike, Čeiko Kiade, kustosica Muzeja XXI vijeka za savremenu umjetnosti u Japanu, direktorica Šardžah Bijenala, kao i predstavnici aukcijske kuće Sotbi.

Profesor Brok, čija je prepiska sa crnogorskom umjetnicom o radu “Misliti slikom” objavljena u katalogu koji prati izložbu, je kazao da njen projekat istražuje načine na koje umjetnici sarđuju sa naučnicima i teoretičarima.

""Već u naslovu smo suočeni sa imperativom Image Think - misli slikom. U naučnoj zajednici postoji zajednički dogovor o kognitivnim procesima koji u praksi nema mnogo značenja, tako da je zadatak umjetnika da stvori nove veze između ova dva, naizgled suprotstavljena pojma - slike i mišljenja. U ovoj instalaciji, Irena Lagator-Pejović dala je savršen, otvoren i jasan odgovor koji bi svaki umjetnik i naučnik zainteresovan za procese kognicije i komunikacije trebalo da iskoristi.

Počevši sa prvom odajom koja ispituje načine vrednovanja svijeta koji nas okružuje, kroz crnu kutiju, svima blisku strategiju mjerenja razlike između unosa i iznosa, i posljednju sobu koja nas podsjeća da djelujemo u sadašnjem momentu, rad Irene Lagator-Pejović ispituje procese evaluacije, kao i dijalektiku između raznih vidova spoznaje, umjetničke i naučne, i komunikacije. Irena Lagator-Pejović je dovoljno jaka da svojim umjetničkim radom, a posebno ovom instalacijom, kreira prostor mira i saznanja koji nas štiti od destruktivnih sila svijeta u kojem smo prinuđeni da djelujemo bez razumijevanja",rekao je Brok.

Irena Lagator-Pejović je kazala da je počastvovana njegovom potvrdom da se crnogorski projekat utemeljuje u odnosu umjetnosti i nauke u interdisciplinaranom kontekstu.

"Čast mi je što je projekat 'Misliti slikom' dobio pozitivne ocjene velikog broja predstavanika internacionalne stručne javnosti", kazala je umjetnica nakon otvaranja.

Publiku je pozdravila Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture.

Ona je kazala da Crna Gora na Bijenalu učestvuje sa potvrđenim vrijednostima, i novim kreativnim energijama “koje promišljeno i sigurno stiču međunarodnu umjetničku reputaciju, poput ovogodišnjeg našeg reprezenta Irene Pejović- Lagator”.

Crnogorski paviljon, pored inostranih kulturnih poslenika, posjetili su i predstavnici i zvaničnici zemalja regiona, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Slovenije, Srbije i Makedonije - saopštila je Ana Savjak u ime Ministarstva kulture.

Preporučujemo za Vas