Prve spekulacije o dobitniku Nobelove nagrade za književnost

Švedska akademija je objavila kako je pet kandidata ušlo u uži izbor za književnog Nobela ove godine
0 komentar(a)
Činua Ačebe, Foto: Africanarguments.org
Činua Ačebe, Foto: Africanarguments.org
Ažurirano: 30.05.2013. 16:47h

Švedska akademija, koja odlučuje o dobitniku Nobelove nagrade za književnost, izazvala je jednom svojom porukom na Tviteru dosta spekulacija o tome ko će biti ovogodišnji laureat, bez obzira što do proglašenja ima još više od pet mjeseci.

Činua Ačebe se godinama pominjao kao potencijalni nobelovac, posebno zbog hvaljenog romana “Sve se raspada”

Dovoljno je bilo objaviti sljedeće na Tviteru: “5 candidates have been selected for 2013 NobelPrize in Literature according to Permanent Secretary of the Swedish Academy”.

Ukratko, Švedska akademija je objavila kako je pet kandidata ušlo u uži izbor za književnog Nobela ove godine, čije se ime tradicionalno objavljuje u oktobru u Stokholmu, a rezultat toga su nezaustavljive spekulacije o tome kojih se pet autora našlo u finalu.

Za Nobelovu nagradu za književnost u martu je bilo predloženo 195 književnika, od toga njih 48 prvi put. Akademija će pet finalista potvrditi na sastanku koji će biti održan 30. maja, ali njihova imena će javnosti biti objavljena tek za pola godine.

U svakom slučaju, slijedi ljeto čitanja tokom kojeg će članovi Švedske akademije imati priliku da se detaljno upoznaju s djelima pet finalista

Toliko se u vrijeme interneta ne može čekati, pa se već krenulo s predviđanjem kako bi nagradu mogao da dobije nigerijski književnik Činua Ačebe, koji je nedavno preminuo, pa bi Nobel njemu bio i prvi posthumni u književnoj kategoriji.

Ačebe se godinama pominjao kao potencijalni nobelovac, posebno zbog hvaljenog romana “Sve se raspada”, tako da mnogi očekuju da će ga Švedska akademija nagraditi ove godine, kako bi umirila svoju lošu savjest.

Ostala imena koja se pominju, uključuju američkog velikana Filipa Rota, koji je nedavno objavio da prestaje da piše, kao i njegov kolega Don Delilo. Mnogi smatraju da će ove godine Nobela za književnost dobiti japanski pisac Haruki Murakami.

U svakom slučaju, slijedi ljeto čitanja tokom kojeg će članovi Švedske akademije imati priliku da se detaljno upoznaju s djelima pet finalista, a jednog od njih će nagraditi Nobelovom nagradom za književnost, koju je prošle godine dobio kineski pisac Mo Jan

Bonus video: