Zbog šverca cigareta trojica osuđena na pet godina zatvora

Sudija Ana Vuković je presudom odlučila da se trajno oduzimaju cigarete kao i brod “Adal” kojim je izvršen ovaj šverc
238 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 30.05.2013. 15:41h

Ranko D. Martinović osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora i dvije hijade eura, Brano D. Pejović na 10 mjeseci i 200 eura, te Sefer M. Lami na dvije godine i devet mjeseci zatvora i dvije hijade eura zbog krivičnog djela krijumčarenje, odnosno šverca 919 paketa cigareta “laki strajka” i 910 paketa “malbora” koji su namjeravali da prodaju na crnogorskom “sivom tržištu”,odlučilo je danas krivično vijeće sudije Ane Vuković u Višem sudu u Podgorici.

Okrivljeni Slavko B. Roganović, Niko Š. Roganović, Predrag B. Pejović, Vukašin B. Jovanović, Davor N. Milinović, Mirko J. Baćović, Milan S. Tomičić, Rade M. Krgović, Marko M. Miljević, Boško V. Drašković, Milan V. Mićunović i Dragan M. Vujačić oslobođeni su od optužbe da su učestvovali u krijumčarenju.

Sudija Ana Vuković je presudom odlučila da se trajno oduzimaju cigarete kao i brod “Adal” kojim je izvršen ovaj šverc.

Usljed odustanka tužioca od krivičnog gonjenja sud je donio presudu kojom se odbija optužba protiv Ranka Martinovića za nedozvoljeno držanje oružja, dok je optužba odbijena protiv Sefer Lamija za falsifikovanje isprave usljed apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Prema navodima opotužnice, u periodu od 15. do 20. avgusta 2005. na području Bara i Kotora, okrivljeni su se bavili organizovanim krijumčarenjem robe, izbjegavajući da plate carinu na 28,6 tona cigareta, čime su oštetili budžet Crne Gore u iznosu od 564.644,30 eura.

Cigarete je 13. septembra i 25. novembra 2004. okrivljeni Sefer Lami dopremio u carinsko skladište Luke Bar, lažno prikazujući da se radi o tranzitu. U optužnici su kao organizatori posla označeni Martinović i Lami za kojeg se navodi da je vlasnik cigareta. Brod "Adal" je Martinović iznajmio od Mema Osmana iz Albanije, koji je koristio za prevoz cigareta.

Bonus video: