Produžite život uz adekvatan unos kalcijuma

Rezultati su pokazali da je kod ispitanica koje su uzimale dodatke kalcijuma rizik od ranije smrti za 22 odsto bio niži
2 komentar(a)
mlijeko, Foto: Climateactionreserve.org
mlijeko, Foto: Climateactionreserve.org
Ažurirano: 30.05.2013. 12:05h

Najnovija istraživanja potvrđuju da je kalcijum odgovoran za duži životni vijek.

Naime, prema najnovijim istraživanjima kanadski naučnici otvoreno preporučuju da žene koje ne unose prirodnim putem kalcijum u dovoljnim količinama, slobodno koriste suplemente, pošto ono pokazuje da žene koje uzimaju do 1.000 mg kalcijuma dnevno imaju niži rizik od prerane smrti.

"Rezultati pokazuju da je uzimanje suplemenata kalcijuma na dnevnoj bazi povezano s nižom stopom smrtnosti kod žena", rekao je autor studije, David Goltzman, s Univerziteta u Monteralu - "Rezultati, odnosno prednosti uzimanja suplementa ovog vitamina bile su vidljive kod ispitanica koje su uzimale do 1.000 mg kalcijuma dnevno, nezavisno od toga da li su uz kalcijum uzimali i vitamin D"

Istraživanje je uključilo oko 9,033 ispitanika u periodu između 1995. i 2007. godine, a rezultati su pokazali da je kod ispitanica koje su uzimale dodatke kalcijuma rizik od ranije smrti za 22 odsto bio niži.

"Svakako vam preporučamo da u svakodnevnoj ishrani unosite dovoljne količine kalcijuma i vitamina D, kako biste sačuvali snažne kosti, a suplemente koristite ako ne unosite preporučene dnevne doze", zaključuje Goltzman.

Bonus video: