Ubojito otvaranje Ruskog paviljona na Bijenalu

Katran se proslavio kao umjetnik - pronalazač: njegova djela podsjećaju na laboratorijske uređaje ili futirističke mašine
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 14:21h

Ruski umjetnik pronalazač Sergej Katran postaviće na otvaranju Venecijanskog bijenala art-mine koje po zamisli autora treba da se suprostavljaju primitivizmu, komercijalizaciji, sekundarnosti u prostoru savremene umjetnosti, piše Glas Rusije.

"Za vrijeme akcije planiram da postavim art-mine u Venecijanskoj laguni pored Vrtova Đardini

Katran planira da sprovede akciju Minsko polje – Teritorija umjetnosti. Na mjestu gde pristaju jahte, pored glavnog ulaza u Vrtove Đardini, na vodama Venecijanskog zaliva tačno sat vremena prije otvaranja Ruskog paviljona Katran će postaviti svoje mine.

Art-mine su gumeni modeli mina koji neće eksplodirati. One nisu namijenjene bojevim dejstvima ili tradicionalnom izazivanju eksplozije, njihov zadatak je da odrede i čuvaju teritoriju namijenjenu slobodnoj umjetnosti.

Posljednjih godina glasne akcije raznih art-grupa, kao i djelatnost pojedinih umjetnika mnogo puta su šokirale javnost u Rusiji i svijetu. Istina, autori često moraju da dokazuju da njihova djela nisu huliganstvo, kao to može da se učini nepripremljenoj publici, već prava umjetnost.

Sam umjetnik ne isključuje mogućnost prilično oštre reakcije na svoju akciju

Katran se proslavio kao umjetnik - pronalazač: njegova djela podsjećaju na laboratorijske uređaje ili futirističke mašine. Stvara instalacije i objekte na spoju umetnosti i nauke, modeluje zagonetne organizme, koji možda nikada nisu postojali, mada oni, prema njegovim objašnjenjima, otkrivaju tajnu porijekla života.

Umetnosti svoju akciju i umjetnik je najavio Deklaracijom:

"Za vrijeme akcije planiram da postavim art-mine u Venecijanskoj laguni pored Vrtova Đardini. Smatram da je teritorija umjetnosti minsko polje, okrenuto unutar sebe. Putujući tom teritorijom, stalno se podvrgavaš riziku da naletiš na minu.

Primitivizam, zvjezdana bolest, komercijalizacija, sekundarnost – to nije pun spisak svega sa čim može da se suoči čovjek koji stupi na teritoriju savremene umjetnosti. Ali to je takođe minsko polje okrenuto spolja.

Oni služi kao zaštita umjetnicima i gledaocima. Od komercijalizacije, primitivizma, zvjezdane bolesti, sekundarnosti... od svega onog od čega boluje savremeni art-svijet", zapisao je on.

Sam umjetnik ne isključuje mogućnost prilično oštre reakcije na svoju akciju – kako od strane učesnika Bijenala, tako i od strane vlasti.

Bonus video: