Fion Zarubica: Budite otvoreni i željni znanja

"Moramo proaktivno da se obratimo našem društvu putem programa i obrazovanja i da sarađujemo sa institucijama kulture"
70 pregleda 1 komentar(a)
Fion Zarubica, Foto: Fionnzarubica.com
Fion Zarubica, Foto: Fionnzarubica.com
Ažurirano: 30.05.2013. 12:41h

Fion Zarubica, ekspert iz “Fionn Zarubica & Associates” i predavač iz oblasti upravljanja muzejskim zbirkama na Long Bič univerzitetu u Kaliforniji, posvetila se programu “Kako uprvaljati muzejskim zbirkama”, kojim je u Beogradu, u Centralnom institutu za konzervaciju, okupila trideset eksperata iz muzeja i drugih kulturnih institucija Italije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Program upravljanje zbirkama pruža osnovna i napredna uputstva kao i praktične vježbe iz tehnika upravljanja savremenim muzejskim zbirkama. Teme programa su preventivna konzervacija, savremene tehnike dokumentacije, rukovanje predmetima, pakovanje, smještaj i odlaganje predmeta, transport kao i kreativno planiranje izložbi, izrada postolja za predmete, postavljanje i skidanje izložbe.

U razgovoru za “Vijesti” Fion Zarubica otkriva na koje je inovacije posebno skrenula pažnju kada je riječ o zaštiti kulturnog nasljeđa.

“Posebnu pažnju posvećujem činjenici da za neposredno poboljšanje uslova koji utiču na umjetnost i kulturno nasljeđe u regionu nije potreban visokokonceptualni pristup ni mnogo novca. Potrebni su obrazovanje, zdrav razum i volja da se istraje i da se učini nešto značajno.”

Crna Gora je zemlja sa bogatim kulturnim nasljeđem i velikim umjetničkim imenima. Koji su to svjetski standardi koje naša zemlja mora da primijeni kako bi na adekvatan način očuvala kulturnu baštinu?

“Crna Gora zaista to jeste, a ja mislim da bih preporučila isti pristup koji preporučujem svima i svuda: a to je biti otvoren, željan znanja, biti voljan da se isprobaju novi pristupi, obavezno voljeti ono što radiš i ne plašiti se promjena.”

Koji su to vidovi animacije neophodni za određenu postavku, u cilju privlačenja što većeg broja publike?

“Prvo, moramo da izložimo manje umjetničkih djela češće. To znači da izložimo manje predmeta na lijep način i da ih često smjenjujemo, tako da posjetioci uvijek imaju nešto novo da vide kada dođu u muzej. Oni treba da sa nestrpljenjem iščekuju čime ćemo ih iznenaditi i oduševiti. Takav pristup ne samo da je dobar za publiku već pomaže i u zaštiti predmeta, budući da se smanjuje njihovo izlaganje i pruža im se prilika da se odmore.

Drugo, moramo proaktivno da se obratimo našem društvu putem programa i obrazovanja i da sarađujemo sa ostalim institucijama kulture kako bismo otvorili međuinstitucionalne događaje i osmislili događaje koji obuhvataju više kultura.”

Kako se dolazi do savršene prezentacije? Šta je u “našoj organizaciji zanemareno”?

“Glavni problem je taj što ne uključujemo mlade. Izgubili smo cijelu jednu generaciju ljubitelja umjetnosti zbog dugogodišnjeg zapostavljanja obrazovanja u oblasti umjetnosti i slabog finansiranja.

“Onog trenutka kada sam stigla u Crnu Goru, osjetila sam se kao da sam stigla kući”

Pored toga, planovi se suviše često prave u posljednjem trenutku. Potrebno je vrijeme da bi se neka izložba izreklamirala i pravilno postavila.”

Iako ste rođena Amerikanka, Vaše porijeklo vodi sa ovih prostora. Koliko Vam je blizak ovdašnji mentalitet, kako se osjećate u Crnoj Gori?

“Onog trenutka kada sam stigla, osjetila sam se kao da sam stigla kući.”

Vaša kompletna porodica bavila se umjetnošću. Vi ste nastavili tradiciju i danas se najviše osjećate kao…

“Osjećam da sam ono što jesam. Međutim, ne umijem to da definišem. Kao što sam napisala na svom blogu serbiansforjoy.com: „...alatka koja nam je na raspolaganju, naš mozak, nije dorasla zadatku obrade onoga šta smo- beskonačna, veličanstvena i predivna savršenstva kakva jesmo.”

Bonus video: