Preminuo Oto Mil: Direktor sa neograničenom odgovornošću

Mila su 1943. godine mobilisali nacisti, a poslije rata je upisao Bečku likovnu akademiju
56 pregleda 0 komentar(a)
Oto Mil, Foto: Nihilsentimentalgia09.wordpress.com
Oto Mil, Foto: Nihilsentimentalgia09.wordpress.com
Ažurirano: 29.05.2013. 08:29h

Kontroverzni austrijski slikar Oto Mil, jedan od osnivača pokreta bečki akcionizam i ultraljevičarske komune Fridrihshof, preminuo je u Portugalu u 88. godini.

Rođen 1925. godine, Mil je bio jedan od osnivača bečkog akcionizma, pokreta iz 60-ih godina, čiji su radovi šokirali tadašnju publiku upotrebom krvi i djelova ljudskog tijela kao umjetničkog materijala. Radikalne poglede na umjetnost, zbog kojih je više puta hapšen, Mil je prenio i u lični život, a 90-ih je odležao u zatvoru gotovo sedam godina zbog nezakonite upotrebe droge i seksa sa maloljetnicima. Izvinio se kasnije žrtvama.

Mila su 1943. godine mobilisali nacisti, a poslije rata je upisao Bečku likovnu akademiju da bi se početkom 1960. upoznao s Ginterom Brusom i Hermanom Ničeom, kao i sa Rudolfom Švarckoglerom, koji će postati duša bečkih akcionista.

Već prvim akcijama šokirali su publiku, a zbog pojedinih akcija, kao što su “Krvavi organ”, “Prazni psihofizički naturalizam”, “Umjetnost i revolucija”, Mil je završavao i u zatvoru. Za vrijeme predavanja na Bečkom univerzitetu Mil je sa drugovima javno masturbirao, nanoseći prljavštinu po austrijskoj zastavi.

Komunu radikalno lijevo orijentisanih slikara osnovao je 1970. u austrijskom gradu Fridrihshofu, a bila je poznata pod nazivom Akciono-analitička organizacija (AAO) i uskoro je postala jedan od centara ljevičarske misli u umjetnosti na kontinentu. Prema pojedinim mišljenima, AOO je postala “psihosekta pod rukovodstvom Mila, diktatora sa neograničenim ovlašćenjima”.

Sredinom 80-ih, okupljala je 700 članova, ali se 1991. godine raspala, a sam Mil ponovo je dospio u zatvor. Mil je u početku odbacivao sve optužbe o seksualnim odnosima sa maloljetnima i za posjedovanje narkotika, ali je kasnije priznao da je od svojih potčinjenih dobijao maksimalna ovlašćenja, pa je dopuštao sebi da čini grube greške zbog kojih osjeća krivicu i kaje se. Mil je u zatvoru crtao i slikao, pisao memoare… Kada je izašao na slobodu, preselio se u Portugal.

Bonus video: