Hapšenje na moru blizu Barija: Gliser pun cigareta stigao iz Crne Gore

Italijanska policija na Jadranu blizu Barija uhapsila dvojicu svojih državljana
253 pregleda 37 komentar(a)
Gliser, Foto: Shutterstock
Gliser, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.05.2013. 06:50h

Aeronautički odsjek italijanske finansijske policije uhapsio je u noći između 26. i 27. maja, dvojicu Italijana koji su gliserom punim švercovanih cigareta pokušali da iz Crne Gore uđu u tu zemlju.

Kako prenosi agencija “Agenparl”, italijanska policija na osnovu operativnih podataka, počela je pratnju glisera u nedjelju veče oko ponoći, na oko devet milja istočno od Brindizija.

Tokom zaustavljanja i pretresa, službenici Aeronautičkog odsjeka finansijske policije iz Barija, na gliseru su pronašli tovare cigareta, koji su, navodno, iz Crne Gore poslati ka Italiji.

Iz agencijske vijesti, međutim, nije jasno gdje je gliser u Crnoj Gori natovaren cigaretama, o kojim cigaretama je riječ i ko su osobe iz Crne Gore koje su navodno učestvovale u švercu.

Cvjetalo devedesetih

Šverc cigareta između dvije zemlje preko Jadrana cvjetao je u drugoj polovini 90-ih godina pa sve do 2002. godine, kada je to bio državni projekat crnogorske vlasti, takozvani tranzit.

Italijanska Istražna direkcija za borbu protiv mafije o švercu cigareta (DIA), tokom dugogodišnje istrage o švercu cigareta preko Crne Gore u periodu od 1994. do 2002. godine prikupila je obimnu dokumentaciju. Tu se nalaze transkripti saslušanja brojnih svjedoka, prisluškivani telefonski razgovori između Mila Đukanovića i Dušanke Jeknić, skenirane stranice iz telefonskog adresara Jeknićeve, tabele o kretanjima aviona koje sadrže datume, imena pilota i količine novca u stranoj valuti koji su iznošeni iz Crne Gore. Izvještaj je rezultat istrage koju je DIA sprovela po nalogu specijalnog tužioca za borbu protiv mafije Đuzepea Šelzija, a rezultati su objavljeni 2005.

Suđenje za međunarodni šverc cigareta počelo je 7. februara. Nakon tri godine preliminarnih saslušanja, koja su počela 3. juna 2009. godine, krivični sud u Bariju krajem prošle godine je odlučio da postoje uslovi da se nastavi suđenje protiv optuženih za međunarodni šverc cigareta preko Jadrana.

U Bariju se sudi protiv optuženih Veselina Barovića, Branka Vujoševića, Dušanke Jeknić, Branislava Mićunovića i Andrije Draškovića, a taj proces će trajati godinama.

Tužiteljka Eugenija Pontasulja početkom godine odustala je od optužbi protiv Stanka Subotića Caneta ocjenjujući da u prikupljenoj dokumentaciji nema dovoljno dokaza, a u maju 2010. godine oslobođen je Miroslav Ivanišević.

Slučaj protiv Đukanovića arhiviran je u maju 2009. godine, pred početak zvanične faze preliminarnih saslušanja. Đukanović je prethodno preko šest sati, svjedočio krajem marta 2008. godine u Bariju i to na dobrovoljnoj osnovi.

Italijanski mediji su tada objavili da će njegov slučaj biti arhiviran s obzirom na to da uživa politički imunitet, iako je Đukanovićeva odbrana tvrdila da je to učinjeno zbog manjka dokaza.

Bonus video: