Kozmetičke izmjene, uz monopol Ministarstva

"Ponavlja se ista priča od jula 2011. godine, kada je usvojen važeći Zakon o sportu. Sve je trebalo da definišu podzakonski akti, a oni se nikada ne usvoje", kazao je Andrija Popović
0 komentar(a)
Zakon o sportu, Foto: Skupština.me
Zakon o sportu, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 28.05.2013. 18:09h

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, danas je sa četiri glasa za, jednim protiv i dva uzdržana glasa predložio Skupštini na razmatranje Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

S obzirom na bojkot članova Odbora iz Demokratskog fronta, protiv predloženih rješenja Ministarstva prosvjete i sporta bio je Srđan Perić iz Pozitivne.

"O svemu opet treba da odlučuje resorno Ministarstvo. Ovi predlozi ne donose rješenja problema u sportu, i o svim najbitnijim pitanjima Ministarstvo će biti to koje će naknadno donositi propise i odluke. I opet će, ovoga puta, shodno članu 8, uslove i postupak proglašavanja zaslužnog sportskog radnika propisivati Ministarstvo, a tako je i sa finansiranjem sporta. Pozitivna će protiv centralizacije i ovih neprihvatljivih rješenja djelovati amandmanima, i u slučaju da to ne bude prihvaćeno glasaće protiv u Skupštini", kazao je Perić.

I zaista, predložene izmjene uglavnom su kozmetičke i odnose se na promjenu terminologije, tipa: nije Nacionalni savjet, već Savjet, i nije Nacionalna komisija, nego Komisija.

Izmjene su opravdane u obrazloženju: “Donošenjem Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave (“Službeni list CG”, broj 61/12) predviđeno je osnivanje Uprave za mlade i sport, kao samostalnog organa uprave, koji će obavljati dio poslova koji su ranije bili u nadležnosti Ministarstva prosvjete i sporta, pa je iste potrebno utvrditi navedenim Zakonom”.

Uprkos tome što je naziv Ministarstvo u brojnim članovima samo zamijenjen terminom Uprava, predlagač, shodno ranijoj praksi iz važećeg, ali i prethodnog Zakona o sportu, to nije uradio kada su u pitanju najznačajnije odluke. Iste one na koje je ukazao poslanik Perić.

"Slažem se sa Perićem, zar treba neko nekompetentan iz Ministarstva da donosi najznačajnije odluke? Zar to ne treba da radi Savjet sastavljen od kompetentnih ljudi, vrhunskih sportista, zaslužnih sportskih radnika... Ponavlja se ista priča od jula 2011. godine, kada je usvojen važeći Zakon o sportu. Sve je trebalo da definišu podzakonski akti, a oni se nikada ne usvoje. I priča oko upoznavanja javnosti i zainteresovanih građana sa ovim rješenjima o kojima raspravljamo danas ne stoji, jer ni ja kao potpredsjenik COK-a nijesam bio upoznat sa aktivnostima na izmjeni zakona od strane Ministarstva prosvjete i sporta", kazao je Andrija Popović iz Liberalane partije, koji je na glasanju ostao uzdržan.

"Svi su imali prilku da se sa sadržajem izmjena upoznaju na sajtu, a stigao je ogroman broj komentara na predloge izmjena Zakona o sportu. I konsultovani su savezi kako bi se ponuđenim rješenjima našao kompromis i ne bi kršila međunarodna pravila u različitim vidovima sporta. Što se tiče propisanog u članu 8, nije praksa da se Zakonom propisuju mjesečne i ostale naknade i nagrade, već kao i u drugim oblastima, treba da te propise donosi resorno Ministarstvo", naglasila je u ime predlagača Mubera Kurpejović, pokazujući time neodustajanje vlasti od stare prakse da o pravima građana odlučuju oni u Ministarstvu, a ne slovo zakona i sudovi.

Tom, uobičajenom praksom, kako je potvrdila predstavnica predlagača, i dalje će se kršiti ustavno pravo jednakosti građana pred zakonom. Tako je bilo i u starom Zakonu o sportu, gdje je resorno Ministarstvo status vrhunski sportista i samim tim mjesečne sportske nadoknade, tzv. “sportske penzije” selektovano dodjeljivalo. Nerijetko je, za isti rezultat u različitim vidovima olimpijskog sporta, Ministarstvo različito odlučivalo o dodjeli “sportske penzije”. Sve prema staroj praksi - zašto bi vlast sebe lišila mogućnosti da odlučuje?!

Popović: Nedefinisano finansiranje sporta

Najveće novine usvojene na Odboru odnose se na konačno definisanje statusa Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, organizacija školskog sporta je prepuštena aktima škole a ne Ministarstva, ali i na izmjene uslovljene osnivanjem Uprave za inspekcijske poslove, koja će obavljati inspekcijski nadzor, umjesto sadašnjeg rješenja da to radi Ministarstvo preko inspektora za sport.

"SDP podržava izmjene, ali one moraju da se primijene. Inspekcije moraju da rade svoj posao, a ne da se nekome “progleda kroz prste”, a drugi da plati. Inače, svi nam zakoni gube smisao. Zloupotrebama treba da se bavi Državno tužilaštvo, jer nam ni finansijska ili inspekcija rada ne rade kako treba. Ko neće da radi pošteno treba da ide kući", kazala je Draginja Vuksanović.

Predsjednica Odbora Branka Tanasijević naglasila je da izmjene treba podržati, jer je puno zainteresovanih strana i NVO uzelo učešća u njihovom formiranju.

"Samo je vrhunski sport u Crnoj Gori dobra priča. Sve ostalo je zapostavljeno. Tačno je da su prema važećem Zakonu inspektori za sport počeli da rade, ali to je nedovoljno. Nedovoljan je i njihov broj za očajnu situaciju u sportskim savezima i klubovima. Tačno je da ovi inspektori ne mogu da suzbiju ogromnu sivu ekonomiju u sportu, gdje manjina saveza i klubova radi legalno. Neophodno je da poreska inspekcija konačno počne da kontroliše sport. Finansiranje sporta je nedefinisano, i to prijeti da uništi naš najveći brend", zaključio je Andrija Popović.

Bonus video: