Stanišiću 14 godina zatvora zbog ubistva supruge

Okrivljeni je pucao iz lovačke puške, pogodivši suprugu u potiljak, kada se ona tome nije nadala
250 pregleda 3 komentar(a)
Ljubomir Stanišić, Martinići, Foto: Boris Pejović
Ljubomir Stanišić, Martinići, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.05.2013. 13:26h

U ponovljenom sudskom procesu Ljubomir V. Stanišić iz Martinića kod Danilovgrada, osuđen je danas na 14 godina zatvora, zbog podmuklog ubistva svoje supruge Milice (45) hicem ispaljenim iz lovačkog karabina, odlučilo je krivično vijeće sudije Ratka Ćupića u Višem sudu u Podgorici.

Prema navodima optužnice Veljka Rutovića, zamjenika višeg državnog tužioca, okrivljeni Ljubomir Stanišić je 31. jula 2009. oko 17 časova u mjestu Donji Martinići ubio suprugu Milicu dok su se nalazili u dnevnom boravku porodične kuće. Okrivljeni je pucao iz lovačke puške, pogodivši suprugu u potiljak, kada se ona tome nije nadala.

Sud je u obrazloženju presude kazao da su dokazani navodi optužnice da je okrivljeni počinio krivično djelo “teško ubistvo”.

“Pod izgovorom čišćenja puške, te kada se njegova supruga tome nije nadala već je gledala televizijski program, okrivljeni Stanišić je sa rastojanja od najviše jednog metzra, ispalio hitac iz puške koji je pogodio u potiljak glave”, navodi se između ostalog u prvostepenoj presudi.

U obrazloženju presude sudija Ćupić je kazao da je nesumnjivo utvrđeno da je pucajući iza leđa sada pokojne Milice, optuženi Ljubomir Stanišić je ubio sa umišljajem.

“Okrivljeni Stanišić je donio pušku iz spavaće sobe i donio je u dnevnu sobu gdje je njegova supruga sjedjela gledajući televizijski program. On je potom pod izgovorom da će da je očisti, sjeo iza njenih leđa, te ispalio hitac koji je pogodio. Odbrana okrivljenog da je oroz slučajno povukao te tako puška i ispalila hitac, te da nije znao da se metak nalazi u cijevi puške, sud je odbacio jer je sračunata da bi izbjegao krivicu. Ovakva odbrana je nelogična jer je Stanišić, kako je i sam izjavio, iskusan lovac. Osim toga, puška nije mogla sama ispaliti metak bez njegovog djelovanja na oroz. Za to je bila potrebna jačina 1,91 kilograma, pa je Stanišić pritisnuo okidač, dok je cijev puške baš bila usmjerena u glavu supruge, sa kojom je imao bračnih nesuglasica. Okrivljeni je u odbrani rekao da njeno tijelo nije pomjerao. Međutim, ovaj navod odbrane je demantovan materijalnim dokazima. Na vratu pokojne Milice Stanišić nađen je razmaz krvi, što je optuženi uradio jer je njeno tijelo pomjerao da bi namjestio da ne padne sa stolice, i glavu joj zabacio unazad”, kazao je sudija Ćupić u obrazloženju presude.

Bonus video: