Pronađen roman prve američke nobelovke Perl Bak

Rukopis je slučajno pronađen u teksaškom skladištu i za malu novčanu nagradu dostavljen nasljednicima
80 pregleda 0 komentar(a)
Perl Bak, Foto: Philly.com
Perl Bak, Foto: Philly.com
Ažurirano: 28.05.2013. 10:07h

U skladištu u Teksasu pronađen je primjerak nikad objavljenog romana Perl Bak, prve Amerikanke koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Dosad nepoznati rukopis biće prvi put objavljen najesen u izdanju kuće “Open Road”.

Četrdeset godina nakon što je napisan, u posljednjim mjesecima njenog života, konačno će na jesen ove godine biti objavljen roman nobelovke “The Eternal Wonder”.

Rukopis je slučajno pronađen u teksaškom skladištu i za malu novčanu nagradu dostavljen nasljednicima, koji su preko njenog izdavača odlučili da objave posljednje što je napisala, i to dok je bolovala od raka.

Vijest je objavio sin slavne književnice Edgar Rajt koji se brine o majčinoj literarnoj ostavštini, prve Amerikanke koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost 1938. Tokom dugogodišnje karijere, ova je spisateljica napisala veliki broj romana, a radnja njenih djela je uglavnom bila smještena u Aziju, gdje je kao djevojčica dospjela s ocem koji je bio prezbiterijanski sveštenik.

Bak je najveći književni uspjeh postigla svojim drugim romanom “Dobra zemlja” iz 1931, koji je bio nevjerovatan bestseler u SAD-u, a na saosjećajan način opisivao je životne muke kineskih seljaka.

Pronađeni rukopis se bavi životnom pričom lika po imenu Randolp Kolfaks, izuzetno nadarenog mladića koji putuje od Amerike preko Pariza pa do Korejskog poluostrva, gdje pronalazi ljubav svog života.

Bonus video: