Vremeplov: Na crno radi 22 odsto zaposlenih

Anketa je pokazala da su za poslodavce visoke stope poreza i doprinosa na zarade glavni razlog zbog kojeg ne registruju svoje radnike. Taj razlog je navelo 43,2% anketiranih poslodavaca
0 komentar(a)
Rad na crno, siva ekonomija, Foto: Shutterstock
Rad na crno, siva ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2018. 10:23h

Rezultati ankete koju je sprovela Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje u sklopu kampanje „Stop radu na crno“, pokazala je da čak 22, 6% zaposlenih u CG radi u „sivoj ekonomiji“.

Anketa je pokazala da su za poslodavce visoke stope poreza i doprinosa na zarade glavni razlog zbog kojeg ne registruju svoje radnike. Taj razlog je navelo 43,2% anketiranih poslodavaca.

Drugi najčešće istican razlog poslodavci su isticali komplikovane zakonske procedure prilikom otpuštanja radnika, i to u 18,60%.

Čak 11,63% onih koji nijesu zaposleni u skladu sa zakonom, kako navode poslodavci, sami su se odlučili za takav radni angažman. Razlog za to je veća neto zarada.

Komplikovane zakonske procedure pri prijavljivanju radnika su izgovor za 14% poslodavaca, dok je 12,8% kao razlog navelo provjeru radnih sposobnosti u toku probnog rada.

U UPCG smatraju da urađena anketa može poslužiti za uvid u stvarno stanje zapolenih na crno, a njihova namjera je da utiču na podizanje svijesti javnosti o potrebi prevencije nezaposlenosti i ukidanja rada na crno.

Bonus video: