Racković: Satisfakcija za rad i odricanja

"Uspjeli smo za kratko vrijeme da podignemo formu da na pravi način reprezentujemo našu zemlju. Ponosni smo na to", rekao je selektor odbojkašica Vladimir Racković
0 komentar(a)
Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija, Foto: Odbojkaški savez Crne Gore
Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija, Foto: Odbojkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 28.05.2013. 13:23h

Komentarišući uspjeh odbojkašica Crne Gore i njihov plasman u drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Italiji, pored čestitki i pohvala na račun “crvenih”, jedan odbojkaški radnik nam je nezvanično rekao:

"Sad su Odbojkaški savez bacili u trošak!"

U ovoj šali ima i istine, posebno s obzirom na finansijsku krizu, ali će u OSCG, vjerujemo, rado prihvatiti ovaj neočekivani “trošak”, koji su očekivali za mušku reprezentaciju, koja je podbacila i nije uspjela da izbori drugu rundu.

Kakav su uspjeh izabranice Vladimira Rackovića napravile osvajanjem drugog mjesta na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo i prolazom u drugu rundu, govori jedan jednostavan podatak - “crvene” su u Igalu ostvarile dvije pobjede (Makedonija, Bosna i Hercegovina), odnosno više nego što je ženska seniorska odbojkaška selekcija ostvarila prije toga u svim zvaničnim kvalifikacionim utakmicama od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore!

Do trijumfa protiv Makedonije, u petak, pamtila se samo pobjeda protiv Gruzije, od 8. maja 2008. godine, u pretkvalifikacijama za EP, pod vođstvom Turčina Nejata Sančak.

U prethodnim kvalifikacijama za EP, dame nijesu usvojile ni set, a plasman u drugu kvalifikacija za SP ostvaren je bez ponajboljih, Tanje Bokan i Ksenije Ivanović, ali i Marije Sandić i Evgenije Milivojević...

"Ja sam se potajno nadao da možemo da iznenadimo i plasiramo se u drugu rundu. I da smo bili kompletni, pitanje je da li bismo ostvarili bolji učinak na ovom kvalifikacionom turniru. Uspjeh smo ostvarili sa reprezentacijom, koju čine mahom igračice iz domaće lige, a znamo u kakvim se uslovima radi kod nas", kaže za “Vijesti” selektor Vladimir Racković.

Crna Gora je vizu za drugo kolo izborila pobjedama protiv Makedonije (3:0) i BiH (3:1), ali su i u posljednjem kolu uspjele da otkinu set favorizovanoj Hrvatskoj.

"I set protiv Hrvatske je uspjeh, jer znamo o kakvoj se selekciji radi, iako smo u meč ušli sa željom da pokušamo da napravimo iznenađenje, što je sportski i pošteno. Primjera radi, njihova korektorka Sanja Popović je prije nekoliko dana potpisala ugovor sa Dinamom iz Moskve sa godišnjom platom od pola miliona dolara! To je više nego godišnji budžet našeg Saveza. Pokazali smo da igra iz prva dva meča sa Makedonijom i BiH nije bila slučajnost. Nakon što smo se oslobodili pritiska zbog respekta prema protivniku, odigrali smo fantastičan treći set, ali nam umor i protivnik nijesu dozvolili više", ističe Racković.

Racković ne krije zadovoljstvo, posebno imajući u vidu u kakvim se uslovima pripremala njegova selekcija, koja je zbog velikog broja studentkinja nezavnično nazvana univerzitetskom.

"Vidimo i osjećamo da je i šira odbojkaška i sportska javnost oduševljena zalaganjem, borbom i htijenjem tih djevojaka, kao i kvalitetom ekipe. Na svakom koraku primaju čestitke. To je satisfakcija za njihov rad i trud, odricanja koja su imali, s obzirom na obaveze prema fakultetu, jer su sve to amaterske igračice. Samo mi u stručnom štabu, i još nekoliko ljudi oko nas, znamo sa kakvim smo se problemima tokom priprema suočavali zbog polaganja ispita djevojaka, ali smo im izlazili u susret. Uspjeli smo za kratko vrijeme da podignemo formu da na pravi način reprezentujemo našu zemlju. Ponosni smo na to".

Crnogorske odbojkašice će drugu rundu kvalifikacija igrati od 2. do 6. oktobra, a rivali su Izrael, Švajcarska, Mađarska, Grčka i Letonija. Prve tri idu dalje...

"Napravili smo pomak sa mrtve tačke, napravili smo rezultat koji je ravan plasmanu na veliko takmičenje, ali i je ovo obaveza više da u predstojećem vremenu maksimalno profesionalno posvetimo pažnju ovoj reprezentaciji, naravno sa igračicama koje su nedostajale u ovoj akciji. Treba najozbiljnije da pristupimo drugoj rundi kvalifikacija. Ako budemo u kompletnom sastavu, sa adekvatnim pripremama, lično vjerujem da možemo izboriti jedno od prva tri mjesta i plasirati se u treću rundu, što bi tek bio podvig", zaključio je crnogorski selektor.

Bonus video: