Utisci iz Kana: Glamur je drugo lice festivala

Producent Ivan Đurović komentariše da je u Crnoj Gori neminovno formiranje Filmskog centra - ključne institucije za razvoj filma
95 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Ivan Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.05.2013. 16:52h

Teatralna humoristička drama “Venera u bundi” Romana Polanskog, posljednje je ostvarenje prikazano na ovogodišnjem Kanskom festivalu. Po mišljenju filmske kritike nakon dvadeset filmova, brojnih defilea crvenim tepihom, Kan nikada nije imao manje jasne favorite.

Svoje utiske sa ovogodišnjeg izdanja festivala u Kanu sa čitaocima “Vijesti” podijelio je producent Ivan Đurović, koji je sa producentskom kućom “Artikulacija” promovisao crnogorski film na 63. kanskoj smotri. Đurović ističe da je posjeta ove godine bila znatno slabija zbog kiše koja je padala, posebno prvih dana festivala, ali da su oni najuporniji pokazali ozbiljno interesovanje za ono što nude države Jugoistočne Evrope.

da bi neko primijetio pomenuta ostvarenja u žestokoj konkurenciji, presudna je kampanja koja podrazumijeva “različite vidove oglašavanja, promocije preko različitih ivenata, 'jačina' kinematografije”

Za uspješnu promociju na najvećem svjetskom filmskom marketu presudan je, kako ističe Đurović, kvalitet filmova koji je u ponudi. Naravno, da bi neko primijetio pomenuta ostvarenja u žestokoj konkurenciji, presudna je kampanja koja podrazumijeva “različite vidove oglašavanja, promocije preko različitih ivenata, 'jačina' kinematografije”.

“Bez ovih segmenata, teško se može zamisliti kvalitetna promocija. To su toliko ozbiljne cifre da mi ne možemo još ni da pomišljamo na to! Naš zajednički paviljon imao je isti vizuelni identitet za sve štandove. Države učesnice se diferenciraju po boji samog štanda. Ono što vas čini različitim u odnosu na druge je ponuda filmova, kvalitet i rezultati (uspješnost na festivalima, broj gledalaca u bioskopskoj distribuciji). Mi se ove godine zaista možemo posebno pohvaliti kratkim filmovima koji su imali više nego plodan festivalski život i praktično na svakom festivalu na kojem su prikazani, imamo otvorena vrata za nove projekte. Trudili smo se da preko programa u kojima smo učestvovali u okviru 'Producers on the move' i 'Producers network-a' upoznamo što više ljudi sa onim što nudi naša kinematografija”, komentariše Đurović, ističući da je crnogorska producentska kuća “Artikulacija”, bez obzira na brojna ograničenja, uradila dobar posao na ovogodišnjem Kanskom festivalu. Posebnu pažnju “Artikulaciji” je ukazala grupa filmskih radnika Berlinala, koja se bavi predselekcijom za Jugoistočnu Evropu. Oni su, kako navodi Đurović, zainteresovani da se selekcija ove godine obavi u Crnoj Gori.

“To bi značilo da bi nas, pored selektora, posjetile i sve značajne filmske institucije u regionu. Ovo je inicijativa koju smo pokrenuli još prošle godine i koja sad zavisi isključivo od Crne Gore! Sa naše strane, mi smo, preko 'Montengro Film foruma' zainteresovani da se uključimo i pomognemo u realizaciji ovog, za našu zemlju, značajnog događaja. To nijesu značajna sredstva i mislim da bi bilo nedopustivo da nam to promakne”, zaključuje Đurović.

Neophodan Filmski centar

Producent Ivan Đurović komentariše da je u Crnoj Gori neminovno formiranje Filmskog centra - ključne institucije za razvoj filma.

“Vidim Centar kao ustanovu koja je nezavisna u odnosu na bilo koju političku elitu, koja pronalazi nezavisne načine finansiranja, koja ta sredstva prosljeđuje na transparetan način projektima koji svojim kvalitetom i održivošću to zaslužuju, Centar koji se bavi promocijom naše kinematogrfije na svjetskim filmskim manifestacijama, festivalima, forumima, marketima, koji zastupa naše interese u zemlji i svijetu, koji prepoznaje kvalitet, ali i kažnjava sve koji se bave obmanjivanjem na ovaj ili onaj način. Do tada, mi ćemo se, pojedinačno i povremeno baviti filmom, sa rezultatom koji ne može u kontinuitetu biti dobar, koji će nas, samo kao sklop dobrih okolnosti u nekom trenutku malčice trgnuti ali ubrzo i uspavati.

Za kontinuirani uspjeh filma potrebna su ogromna sredstva i institucije koje podržavaju film na pravi način. U suprotnom, ostaje nam da se hvališemo i samozavaravamo da smo jako dobri, bitni i uspješni, a toj najčešće krivoj slici pogoduju i mediji koji lansiranjem neprovjerenih informacija ili vesele ili izazivaju podsmjeh iole upućenog konzumenta filma”, zaključuje Đurović.

Bonus video: