Poštujte svoju hranu

Lijepo je ako možemo da jedemo zajedno sa porodicom, sa dragim osobama - tako se postiže višestruka korist i zadovoljstvo za svakog pojedinačno i jača porodični duh
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2013. 11:46h

Slušala sam predavanja iz ajurvedske medicine. Njena je postojbina Indija, a stara je „samo“ oko 5000 godina. Mislim na ajurvedu. Još sam pod utiskom, dobrim naravno.

Brojne teme su bile interesantne, a među njima i moja omiljena – kako se hraniti. Oni propagiraju vegetarijanstvo, što privatno podržavam. Ali se ne bih toliko obazirala na tu vrstu orijentacije. Imamo pozitivnih primjera i sa mesom i bez mesa, pa bih ostavila da to bude stvar ličnog izbora i odluke.

Želim da govorim o ponašanju tokom obroka, na šta su i oni stavili akcenat. O tome ne prestajem da govorim ni u svojoj kući u nadi da će moje riječi naći put do korisnika.

Nije nikakva tajna da je previše stresa u našim životima: od previše posla, od premalo posla, od škole i vanškolskih obaveza, od porodičnih konekcija i diskonekcija...

Stres je postao faktor rizika za pojavu mnogih bolesti. Možemo da se složimo da treba da umanjimo stres, zar ne? Zamislite, stres možemo da umanjimo i za vrijeme obroka.

Tako što ćemo u miru da se posvetimo svom obroku. Tako što ćemo da sjednemo za sto. Tako što nećemo da gledamo televizor, ni da čitamo novine, ni da telefoniramo, ni da radimo na računaru dok jedemo.

Lijepo je ako možemo da jedemo zajedno sa porodicom, sa dragim osobama; tako se postiže višestruka korist i zadovoljstvo za svakog pojedinačno i jača porodični duh. Za trpezarijskim stolom ne treba forsirati teške teme, one kvare ovaj koncept; ostavite ih za druge prilike.

Pokušajte da ne budete previše strogi prema onom ko vam je spremio hranu.

Iz ličnog iskustva vam kažem da su tu pored namirnica uloženi dobra volja, vrijeme, trud i mnogo ljubavi. Ne uspije nam uvijek sve kako bismo željeli, a s druge strane bude i izuzetno uspješnih izdanja.

Na kraju krajeva, nisu ni konzumenti uvijek isto raspoloženi za neko jelo. Svakako nema bolje satisfakcije za kuvara nego da se spremljena hrana pojede sa zadovoljstvom i u dobrom raspoloženju.

Budite svjesni hrane koju uzimate. Budite zahvalni za hranu koju imate, zahvalite kuvaru i pohvalite ga.

I sjetite se onih koji nemaju. Veliki ih je broj u svijetu. To treba da nas podsjeti da ne treba da rasipamo hranu i da nas podstakne da se zapitamo šta mi možemo da učinimo da se situacija promijeni.

Poštujte svoju hranu, jer tako poštujete sebe.

www.ordinacijabalans.me

Galerija

Bonus video: