Muškarci iz Crne Gore i BiH opljačkali 195.000 u 13 pohoda?

Na internetu su tražili adrese velikih trgovačkih centara. Navigacionim uređajima dolazili su na mjesta zločina u Visbadenu i široj okolini
0 komentar(a)
Visbaden, Foto: Shutterstock
Visbaden, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2013. 15:40h

Krađe i provale uz laptopove, navigacione uređaje, iPhone i veliku količinu mobilnih telefona, koji su posebno služili za držanje straže - tako je, uglavnom, funkcionisala četvoročlana grupa muškaraca između 33 i 41 godine iz Crne Gore i BIH koji se od četvrtka nalaze na optuženičkoj klupi velikog Krivičnog suda u Visbadenu.

Na internetu su tražili adrese velikih trgovačkih centara. Navigacionim uređajima dolazili su na mjesta zločina u Visbadenu i široj okolini. Zatim bi na licu mjesta ispitali sigurnosne mjere kojima su banke na ulazima tih centara štitile bankomate iz kojih su se kupci opskrbljivali gotovinom. U prvoj polovini 2011. ova četvorka je u različitim postavkama, navodno, u džep stavila 195.000 eura iz 13 pljačkaških pohoda.

Pritom je, kako smatra državni tužilac, u grupi bi moglo biti i još neotkrivenih počinilaca.

Na internetu su tražili adrese velikih trgovačkih centara. Navigacionim uređajima dolazili su na mjesta zločina u Visbadenu i široj okolini. Zatim bi na licu mjesta ispitali sigurnosne mjere kojima su banke na ulazima tih centara štitile bankomate iz kojih su se kupci opskrbljivali gotovinom

Dosta loše im je krenulo u jednoj diskoteci gdje su senzori pokreta uključili alarm, pa su otišli bez plijena. U drugom slučaju je jednom od pljačkaša u ruke dospio „Security Pack“. U njemu su se nalazile lažne novčanice koje su uključile alarm i cijelo okruženje obojile u svijetlocrveno.

Tridesettrogodišnji Bosanac koji se s trojicom Crnogoraca našao na optuženičkoj klupi objasnio je sudu da je traumatizovan ratom.

Pobjegavši s bakom i roditeljima proživio je teška vremena u logorima. Studije za TV i medijsku tehniku je morao prekinuti jer mu je izbjeglički status dugo vremena ostao nedefinisan. Posljednji put je ovaj momak radio na građevini i sa 1.800 eura mjesečno bi dobro prolazio da nije postao zavisan od kocke. Navodno je na pokeru izgubio dosta novca i sad ga muči što trgovački i građevinski marketi traže naknadu štete. Šteta koju su osumnjičeni napravili skoro je jednako velika kao i plijen koji su uzeli - skoro 160.000 eura, kako je izračunao javni tužilac.

Bonus video: