Voda i limun za vitkost i imunitet

Sok limuna sličan je strukturi želudačnih sokova i ima pozitivan učinak na gastroenterološki trakt
64 pregleda 2 komentar(a)
voda, limun, Foto: Shutterstock.com
voda, limun, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.05.2013. 20:11h

Konzumiranjem čaše mlake vode sa pola iscijeđenog limuna svakog jutra možete ubrzati metabolizam, ojačati imunitet i smanjiti osjećaj gladi.

Ovaj napitak od limuna, koji bi trebalo da bude sobne temperature, bogat je vitaminom C i jača imunitet, a pomaže i tijelu da se bori sa prehladama.

Pored toga, nutricionisti kažu da vitamin C iz limuna pomaže tijelu da apsorbuje gvožđe, posebno ono koje nalazimo u namirnicama koje nisu životinjskog porijekla, prenosi portal herbateka.eu.

Sok limuna sličan je strukturi želudačnih sokova i ima pozitivan učinak na gastroenterološki trakt, tako što podstiče njihovo izlučivanje. Dobar je i protiv gorušice i nadutosti.

Limun pomaže i u borbi protiv starenja kože. Antioksidansi iz limuna bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože. Vitamin C iz limuna pomaže u izgradnji kolagena koji drži bore pod kontrolom.

Ovaj citrus sadrži i pektin koji stvara osjećaj sitosti. Limunov sok djeluje i kao diuretik, podstiče proizvodnju urina, čisti urinarni trakt. Osim toga, smanjuje mogućnost zatvora.

Antiseptička svojstva limuna ubijaju sve loše bakterije u ustima i djeluju dezinfekciono. Čaša limuna i vode umjesto jutarnje kafe znatno je zdravija.

Mlaka voda sa limunom štiti zdravlje, umanjuje stres i depresiju, a osim toga sadrži vitamin P koji povoljno djeluje na prokrvljenost kapilara i uopšteno prokrvljenost organizama. Osim što pomaže kod zaceljivanja rana, limunski napitak dobar je i za zdravlje kostiju, tkiva, hrskavice, a smiruje i upalne procese.

Bonus video: