"Taštinarije" na Barskom ljetopisu: Komedija se vraća na scenu

“Taštinarije” su komedija o svakodnevici mladog crnogorskog bračnog para
53 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 18:14h

“Taštinarije”, po tekstu Obrada Nenezića režiraće Draško Đurović, a premijerno će biti izvedena u avgustu, na Barskom ljetopisu.

“Taštinarije” su komedija o svakodnevici mladog crnogorskog bračnog para. Autori su za “Vijesti” kazali da je komad duhovit, a da imati duha znači “imati privilegiju od boga datu da vrlo ozbiljnim komediografskim sredstvima svoje estetske i etičke vrijednosti prenesete na gledaoca”.

"Ovi takozvani transferi i talenti čine neobjašnjivu suštinu svake umjetnosti. A mi imamo čast i privilegiju da učestvujemo u tom svojevrsnom procesu kojim gradimo naš identitet i tkamo ga u svjetsku teatarsku porodicu. Imajući na umu da se istorija crnogorskog teatra ne može pohvaliti građanskim, porodičnim i urbanim komedijama, time nam je zadovoljstvo veće što ćemo praizvedbom teksta “Taštinarije” biti među pionirima razvoja ovog fantastičnog žanra koji je proslavio mnoge svjetske komediografije. „Tašt inarije“ su komedija sa elementima komedije situacije i karaktera, koja se bavi svakodnevicom mladog bračnog para, u čiji život se petljaju majke, očevi, tašte, svekrve, rođaci, komšije, kumovi… “direktno ili indirektno, i, naravno, ne uvijek njihovom voljom i dovode ih do ivice smijeha ili suza”.

Autori su kazali da je to priča o generaciji koja spava do dva popodne, a koja u poznim godinama u surovom mehanizmu kapitalizma proba da se prekvalifikuje. Za rad na predstavi su angažovani mladi talenti iz manjih sredina “jer se situacija u centru čini kao samozadovoljna, i sebi dovoljna”.

U “Taštinarijama” igraju glumci - profesionalci i stvaraoci iz Bara.

Ekipu čine pisac Obrad Nenezić, reditelj Draško Đurović, glumci Ana Simović, Aleksandar Radulović i Dragiša Simović

Ekipu čine pisac Obrad Nenezić, reditelj Draško Đurović, glumci Ana Simović, Aleksandar Radulović i Dragiša Simović.

Kostime potpisuje Anastazija Miranović, scenografkinja je Vana Prelević, kompozitor Žorž Nikčević i pomoćnik režije Slado Divanović.

Na pitanje “Vijesti” kako jednom filmskom i tv reditelju prija da režira pozorišnu predstavu, Đurović je odgovorio:

"Sebe ne smatram pozorišnim rediteljem, iako je ovo moja šesta predstava. U zanatskom smislu pozorište je više umjetnost glumaca, a film više reditelja i tehnologije, iako danas nema dobre predstave bez filmske estetike. To želim da pokažem - da je i gluma doživjela promjenu. Nije više teatralna nego je više diskretna-za kameru. Obradov tekst nije o ničemu - da nas zabavi ili umori. A i to volim kod domaćeg pozorišta, što i prije nego ste održali prvu probu, svi znaju kakva će vaša predstava biti. U filmu, na sreću, svi ipak čekaju premijeru", rekao je Đurović.

Bonus video: