Cetinjska policija podnijela prekršajnu prijavu protiv Marka Milačića

“To je prijava protiv klice slobode i bunta koji smo posijali. Neće moći!”, napisao je Milačić na svom Facebook profilu
83 pregleda 69 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 17:06h

Cetinjska policija podnijela je danas Područnom organu za prekršaje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv novinara Marka Milačića zbog osnovane sumnje da je, u svojstvu organizatora protestnog okupljanja nazvanog „Marš protiv mafije – marš za slobodu“, počinio više prekršaja iz Zakona o javnim okupljanjima.

Marko Milačić je na svom Facebook profilu naveo da to nije nikakva prijava protiv njega, već protiv onoga što su učesnici marša učinili tog dana.

“Odredbe koje je M.M, u svojstvu organizatora javnog okupljanja, prekršio odnose se na kretanje pješaka, jer su učesnici protestnog marša tokom cijelog trajanja ove aktivnosti u potpunosti zauzeli jednu saobraćajnu traku"

“To je prijava protiv klice slobode i bunta koji smo posijali. Neće moći!”, napisao je Milačić.

U saopštenju Uprave policije navodi se da su učesnici protestnog okupljanja u ponedjeljak u periodu od 4 do 17 časova imali protestnu šetnju duž magistralnog puta Podgorica-Cetinje, a protestno okupljanje su imali u periodu od 17 do 21 čas ispred zgrade Vladinog doma u Cetinju, gdje je te večeri održana inauguracija predsjednika Crne Gore.

Iako se kao organizator skupa obavezao na poštovanje zakonskih propisa, Uprava policije sumnjiči Milačića da nije tokom protestnog marša ispoštovao odredbe Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Milačića policija takođe sumnjiči da nije obezbijedio dovoljan broj redara od redarske službe, ispred Vladinog doma, što je bila njegova obaveza shodno zakonu

“Odredbe koje je M.M, u svojstvu organizatora javnog okupljanja, prekršio odnose se na kretanje pješaka, jer su učesnici protestnog marša tokom cijelog trajanja ove aktivnosti u potpunosti zauzeli jednu saobraćajnu traku.

Oni su time ometali normalno odvijanje saobraćaja na magistralom putu Cetinje – Podgorica u trajanju od skoro 13 sati u kontinuitetu.

Učesnici protestnog okupljanja su takođe, sumnja se, u intervalu od 07,37 do 07,45 časova, u mjestu Gospoština, u potpunosti blokirali odvijanje saobraćaja, tako što su zauzeli obje saobraćajne trake, jer su učesnici ovog okupljanja sjedjeli i ležali na kolovozu”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Milačića policija takođe sumnjiči da nije obezbijedio dovoljan broj redara od redarske službe, ispred Vladinog doma, što je bila njegova obaveza shodno zakonu.

Skandirali "lopove, lopove" ispred Vladinog doma, Vujanović im mahnuo >>>

"Stoga se javni red i mir nije mogao održati stabilnim, tako da je došlo do njegovog narušavanja od strane više učesnika skupa. Ti učesnici su se drsko ponašali i ometali i omalovažavali policijske službenike koji su obezbjeđivali javno okuljanje.

Na osnovu navedenog, a imajući u vidu da je od strone policijskih službenika bio prethodno upoznat sa odredbama Zakona o javnim okupljanjima, protiv M.M. je Područnom organu za prekršaje podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog osnovane sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 31 st. 3 u vezi sa st. 1 t. 2, čl. 31. st. 3 u vezi sa st. 1 t. 6 i čl. 31 st. 5 u vezi sa st.1 t. 6 Zakona o javnim okupljanjima”, navodi se u saopštenju.

Policijski službenici, navode iz Uprave policije, preduzimaju aktivnosti na identifkovanju ostalih učesnika javnog okupljanja, koji su, kako su ocijenili, svojim radnjama ometali i omalovažavali policijske službenike u vršenju službene dužnosti ili su na drugi način narušavali javni red i mir.

Galerija

Bonus video: