Odbojkaši poraženi od Ukrajine

Crna Gora je izgubila meč u kojem je bolje servirala i primala servis!? Ni ta dva elementa, osnovna za dobru igru, međutim, nijesu pomogli Ćulafiću i drugovima da izvuku bolji rezultat
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 15:58h

Najbolji crnogorski odbojkaši su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Poljskoj otvorili porazom od Ukrajine (3:1), koji, možda, i nije neočekivan, s obzirom na kvalitet protivnika, kratke i turbulentne pripreme (otkazivanje dvomeča sa BiH), i promjenu na klupi (odlazak Ivana Joksimovića i dolazak Nikole Matijaševića).

Za „crvene“ je, mnogo važniji, sjutrašnji meč sa domaćom Makedonijom (18 časova), koja je u prvom kolu očekivano pozitivno odradila posao protiv Albanije sa 3:0 (25:19, 25:15, 25:19).

Crnoj Gori u Skoplju treba pobjeda za prolaz u drugu rundu kvalifikacija (ako Ukrajina opravda ulogu favorita i osvoji prvo mjesto, ide direktno u treću rundu), poraz bi značio i definitivan oproštaj, već na prvoj stepenici...

"U principu bi trebalo da o prolazu odlučujemo protiv Makedonije, jer je Albanija izgleda najslabija. Za nas je taj meč presudan, jako važan, i biće vrlo interesantno vidjeti našu reakciju nakon prvog meča. Bez obzira na nedovoljnu spremnost, ekipa može sigurno bolje od onoga što je prikazala protiv Ukrajine. Najvažnije je proći, ali i prikazati bolju igru", rekao je za “Vijesti” selektor Crne Gore Nikola Matijašević.

Paradoksalno, Crna Gora je izgubila meč u kojem je bolje servirala i primala servis!? Ni ta dva elementa, osnovna za dobru igru, međutim, nijesu pomogli Ćulafiću i drugovima da izvuku bolji rezultat.

Zakazali su u napadu, posebno primači Aleksandar Milivojević i Marko Bojić (33, odnosno 35 odsto realizacije). Korektor Miloš Ćulafić je imao 51 odsto realizacije i bio najbolji poenter, dok je najbolji procenat imao “srednjak” Milan Marković, čak 88 odsto, istina na osam otpucanih lopti, a mogao ih je imati i više s obzirom da je bio “pucački” raspoložen.

Ukrajinci su, u skladu sa školom odbojke iz koje dolaze, dominirali na bloku, usput u odbrani pohvatali sijaset napada protivnika, i zasluženo slavili…

"Imali smo čudnu fizionomiju igre. Istina je da nam malo fali priprema, da je malo ekipa umorna. Interesantno je da smo na servisu i prijemu bili bolji od njih, što nije naša najjača strana, ali je dosta zadovoljavajuća. Sa druge strane, napad nam je bio dosta loš, što je još čudnije pošto nam je prijem dobar. Ukrajinci su igrali mnogo bolje u bloku i odbrani, što nam je, po meni, bila najslabija strana. Takođe, početak svakog seta nam je bio vrlo loš, stalno smo bili u situaciji da jurimo rezultat, i to nije ispalo dobro", dodao je Matijašević.

Očekivano, meč je počela postava – tehničar Dabović, korektor Ćulafić, primači Milivojević i Bojić, srednji blokeri Šuljagić i Marković, te libero Rašović. Na 6:4 u drugom setu, Matijašević je zamijenio Dabovića i uveo Vujovića, u istom setu, na 14:12, je Ćuk ušao umjesto Šuljagića, pa su njih dvojica počeli treći i četvrti set. Minić je ulazio u prvom setu, a Radunović u drugom, trećem i četvrtom.

Ukrajina je u prvom setu rano povela 5:1, a prvi put je pet poena prednosti imala na 14:9. Na 17:11 je sve bilo odlučeno, iako su “crveni” priprijetili na 17:20. U drugom setu je Crna Gora bolje počela, vodila je od početka, na 20:15 i 22:19 se činilo da je korak od izjednačenja, ali je stala. Ukrajina je to iskoristila, izjednačila na 22:22, a onda i dobila set na razliku.

Očekivalo se da će Ukrajinci lako završiti i treći set, zbog psihološko prednosti, vodili su od početka, i do četiri poena, ali su posljednju prednost imali na 22:21. Sa tri uzastopna poena, naši odbojkaši su preokrenuli, poveli 24:22 i ovoga puta sačuvali prednost.

To je, međutim, bila samo epizoda, jer je Ukrajina u četvrtom setu od 11:9 otišla na 16:9 i otklonila sve dileme…

Crna Gora – Ukrajina 1:3 (20:25, 25:27, 25:23, 20:25)

Skoplje – Dvorana: „Kale“. Glealacala: 150. Sudije: Hosnut (Turska) i Vinalijev (Bugarska). Poeni iz napada: Crna Gora 52, Ukrajina 51. Poeni iz bloka: Crna Gora 6, Ukrajina 16. Poeni iz servisa: Crna Gora 8, Ukrajina 5. Greške: Crna Gora 28, Ukrajina 24.

Crna Gora: Minić, BOJIĆ 10, Ćuk 3, RAŠOVIĆ (libero), DABOVIĆ, Radunović 1, MILIVOJEVIĆ 8, Vujović 3, ŠULJAGIĆ 5, MARKOVIĆ 11, Ječmenica, ĆULAFIĆ 25.

Ukrajina: ŽILINSKIJ 10, ŽUMATIJ 19, STOROŽILOV 8, Kovaljčuk, Djačkov, KAPELUS 13, Tjutljin 1, Terjomenko, RUDNICKIJ 8, FOMIN (libero), Tomin, JEREŠĆENKO 13.

Galerija

Bonus video: