U subotu 14. Orjenski maraton

Orjenski maraton, koji će biti održan 14. put, trčaće se na stazi dugoj 24 kilometra
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2013. 20:22h

Orjenski maraton biće održan od 24. do 26. maja na istoimenoj planini, saopštili su organizatori manifestacije.

Maraton, koji će biti održan 14. put, trčaće se na stazi dugoj 24 kilometra.

Start i cilj predstavljaće planinarski dom Za Vratlom, a najviša tačka iznosi 1.894 metra nadmorske visine.

Predsjednik Planinarskog kluba Subra Duško Avramović, kazao je da je osnovna funkcija Orjenskog maratona "avanturistička crta".

"Planinsko trčanje predstavlja hibrid planinarenja i atletike, gdje se od takmičenja zahtijeva dobro snalaženje u prostoru i sigurno kretanje po nepristupačnom terenu, koje daje neophodnu avanturističku crtu ovoj manifestaciji", rekao je Avramović na konferenciji za novinare.

On je kazao da planinsko trčanje posjeduju dobre uslove za dalji razvoj i popularizaciju na području Crne Gore.

"Naše planine su atraktivan poligon za upražnjavanje planinskog trčanja, koje još uvijek nije popularno kod nas kao u Evropi", rekao je Avramović.

On je, kao glavni cilj maratona za narednu godinu, najavio uključivanje najboljih atletičara iz Crne Gore i regiona.

"Želja nam je da iduće godine uz standardne takmičare, dovedemo i najbolje atletičare, kako iz naše države, tako iz regiona. Planinarski i Atletski savez moraju biti dobro koordinisani, kako bi se postigao što bolji efekat", rekao je Avramović.

On je najavio da će se u subotu 25. maja, osim takmičarskog, održati i planinarski maraton koji obuhvata obilazak vrhova, dok će se dan kasnije održati rekreativni maraton.

Orjenski maraton biće održan u organizaciji Planinarskog i Atletskog saveza Crne Gore, opštine Herceg Novi, kao i turističke organizacije Herceg Novi.

U takmičarskom dijelu očekuje se oko 20 učesnika, a početak takmičenja, ukoliko dozvole vremenski uslovi, za 25. maj u sedam sati.

Rekorder staze u muškoj konkurenciji je Boro Tomašević iz PK Subra, koji je stazu prešao u vremanu 3 sata, 30 minuta i 20 sekundi, dok u ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Daliborka Davidović 4 sata, 46 minuta, 1 sekund.

Bonus video: