Ukrajinci pravi test

Sudbina odbojkaša Crne Gore u Skoplju biće jasna već nakon prva dva dana, i mečeva sa Ukrajinom i domaćom Makedonijom, jer je Albanija, ipak, autsajder u ovoj grupi, barem na papiru
1 komentar(a)
Dabović, Šuljagić, Bojić, Foto: Zoran Đurić
Dabović, Šuljagić, Bojić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.05.2013. 08:45h

Da li će promjena selektora usred priprema (Nikola Matijašević je zamijenio Ivana Joksimovića) uticati pozitivno ili negativno na ekipu, znaće se u nedjelju, kada se završi turnir grupe F prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Poljskoj.

Međutim, sudbina odbojkaša Crne Gore u Skoplju biće jasna već nakon prva dva dana, i mečeva sa Ukrajinom i domaćom Makedonijom, jer je Albanija, ipak, autsajder u ovoj grupi, barem na papiru.

Cilj je jasan, jedno od prva dva mjesta koja vode dalje u kvalifikacije (prvo mjesto vodi u treću rundu, drugo u drugo kolo), bez obzira na rokade na klupi, i kratak period priprema u Baru i Brzeću, sve to bez kontrolnih mečeva (otkazana su dva meča sa Bosnom i Hercegovinom).

"Nismo imali baš previše vremena za neki pretjerani rad, ali mislim da dosta dobro izgledamo na terenu. Treba i vremena da se naviknemo na promjene kojih će biti, jer je novi selektor, ali to je sve normalno. Uostalom, nije nam prvi put da se susrijećemo sa takvim situacijama. Nadam se da ćemo izboriti jedno od prva dva mjesta. Meč sa Ukrajincima će pokazati u kakvom smo trenutno stanju. Nadam se dobroj igri, što bi za nas bilo značajno zbog Evrolige koja nas očekuje nakon Skoplja", kaže za “Vijesti” libero reprezentacije Ivan Rašović.

Novi selektor Matijašević imao je priliku da sa ekipom radi svega četiri dana, tri na Kopaoniku, i juče u Skoplju. Svjestan je da nije mogao puno da uradi, jer su igrači sezonu završavali u različitim fazama, pa je proteklo vrijeme bilo nedovoljno da se sve to uskladi.

Ipak, Matijašević se uzda u motiv momaka koji svakako žele da preskoče ovu prepreku, a njegov rad će imati pravu težinu tek za Evroligu u junu.

"Iako nije bilo mnogo vremena za pripreme, mislim da smo ove dvije nedjelje iskoristili na pravi način. Ne možemo reći da smo 100% spremni, ali možemo garantovati da ćemo pružiti naš trenutni maksimum. Cilj nam je neko od prva dva mjesta u grupi", kaže za “Vijesti” srednji bloker Luka Šuljagić.

Kako je ranije izjavio za “Vijesti” Matijašević, Ukrajina je prvi favorit turnira, dok bi Crna Gora sa Makedonijom trebala sda se bori za drugo mjesto.

"Ukrajince neće biti ni malo lako preskočiti. Počeli smo polako da ih analiziramo i moj zaključak je da se radi o nezgodnom protivniku. Ipak, imamo još dva dana da spremimo taktičke detalje i uđemo u meč sa dovoljnim brojem informacija. Prije nekoliko godina smo ih dobili na jednom kvalifikacionom turniru u Češkoj i nadam se istom scenariju. Što se tiče Makedonaca, tu nema velikih nepoznanica, radi se o dobroj i upornoj ekipi protiv koje imamo pozitivan skor. Ipak, sigurno je da će na svom terenu biti jako nezgodan protivnik svima. Albanija je autsajder, ali suvišno je govoriti o tome koliko je važan svaki poen, set na turniru. Tako da nikakvog opuštanja neće biti ni tog trećeg dana", dodao je Šuljagić.

Raspored

Danas

Crna Gora - Ukrajina (15.30)

Makedonija - Albanija (18.00)

Subota

Ukrajina - Albanija (15.30)

Crna Gora - Makedonija (18.00)

Nedjelja

Crna Gora - Albanija (15.30)

Makedonija - Ukrajina (18.00)

Bonus video: