Dvjesta godina od rođenja Riharda Vagnera

Vagner je svojom umjetnošću snažno uticao na niz značajnih intelektualaca, filozofa i umjetnika 19. vijeka
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 10:43h

Spomenik u čast Riharda Vagnera otkriven je danas u njegovom rodnom gradu, Lajpcigu, povodom 200 godina od rođenja tog čuvenog njemačkog kompozitora.

Spomenik je ostvarenje njemačkog skulptora Štefana Balkenhola.

U istoriji je ostao zapamćen i kao ubijeđeni socijalista, ali i antisemita, zbog čega je bio omiljeni Hitlerov kompozitor. Neki teoretičari smatraju da i u njegovim operama ima skrivenih poruka usmjerenih protiv Jevreja

Vagner je rođen 22. maja 1813. godine u Lajpcigu. Kao dijete bio je veoma zainteresovan za književnost, a na njegovu odluku da se ipak posveti muzici, u velikoj mjeri uticala su Betovenova djela, kojima je još kao vrlo mlad bio fascicniran.

Smatra se jednim od najvećih kompozitora opere, od kojih su najpoznatije "Tristan i Izolda", tetralogija "Prsten Nibelunga", "Tanhojzer" i "Lutajući Holanđanin".

Osim toga, napisao je na desetine simfonija i sonata, a objavio je i niz eseja i knjiga.

U istoriji je ostao zapamćen i kao ubijeđeni socijalista, ali i antisemita, zbog čega je bio omiljeni kompozitor nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Neki teoretičari smatraju da i u njegovim operama ima skrivenih poruka usmjerenih protiv Jevreja.

Vagner je svojom umjetnošću snažno uticao na niz značajnih intelektualaca, filozofa i umjetnika 19. vijeka, između ostalog i na Fridriha Ničea, koji mu je posvetio dio svojih filozofskih rasprava.

Rihard Vagner umro je 13. februara 1883. u Veneciji.

Ove godine, 10. oktobra, obilježava se 200. godišnjica rođenja još jednog velikana opere, Đuzepea Verdija.

Bonus video: