Poznato pet kandidata za Nobelovu nagradu

Na ovogodišnjem spisku se našlo 195 imena književnika iz cijelog svijeta
64 pregleda 3 komentar(a)
Mo Jan, Foto: Scmp.com
Mo Jan, Foto: Scmp.com
Ažurirano: 21.05.2013. 11:33h

Švedska akdemija već je odabrala pet kandidata za Nobelovu nagradu za književnost za 2013. godinu, ali njihova imena neće biti još uvijek saopštena.

Konačna odluka o spisku pretedenata biće donijeta 30. maja, saopšteno je na sajtu Nobelove nagrade, ali se imena kandidata sa užeg spiska po tradiciji ne objavljuju.

Na ličnom blogu sekretara Švedske akadeije Petera Englunda već su razmatrani kandidati za nagradu. Na ovogodišnjem spisku se našlo 195 imena književnika iz cijelog svijeta. Prošle godine je širi spisak predloženih potencijalnih dobitnika najprestižnije svjetske književne nagarde bio zaključen rednim brojem 210.

Nobelovu nagradu za knjićševnost je prošle godine dobio kineski pisac Mo Jan, a taj izbor je začudio brojne kritičare

Peter Englud je takođe saopštio da je ove godine povećana „potražnja“ kandidata za Nobela iz Afrike, pa je s tim ciljem upućena zamolnica afričkim univerzitetima da istaknu svoje kandidate.

"I ostali svjetski univerziteti, bez ozira da li im je zahtjev upućen ili ne, mogu da predlažu svoje favorite. To mogu da čine iako je ove godine Nobelov komitet akcenat stavio na Afriku, a do sada je to bila Amerika", izjavio je sekretar Švedske akademije Peter Englund.

Shodno tradiciji, ime laureata Nobelove nagrade za književnost za 2013. biće objavljeno drugog četvrtka u oktobru.

Nobelovu nagradu za knjićševnost je prošle godine dobio kineski pisac Mo Jan, a taj izbor je začudio brojne kritičare, književnike i “poznavaoce prilika”.

Brojni autori su negativno komentarisali ovu dodjelu zbog toga što se ime kineskog pisca često vezilvao za tamošnji režim, odnosno njegovu ćutnju na progon kineskih pisaca i umjetnika koji su pisali ili govorili o dešavanjima u toj zemlji.

Bonus video: