Većinom glasova, Pimi odobren uslovni otpust

Komisija Ministarstva pravde skratila zatvorsku kaznu osuđenom u slučaju AMD Budva
128 pregleda 8 komentar(a)
Slobodan Pima, Foto: Savo Prelević
Slobodan Pima, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.05.2013. 20:09h

Slobodan Pima, osuđen na godinu dana zatvora u slučaju AMD Budva, 23. aprila ove godine napustio je ZIKS na osnovu uslovnog otpusta.

Da Pima napusti zatvor odlučila je Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravde, čiji je predsjednik ministar Duško Marković.

Na pitanja “Vijesti” - na osnovu čega je Pima dobio uslovni otpust i da li su većina osuđenih u tom predmetuili pomilovani ili dobili uslovni otpust, Marković je odgovorio da je Pima podnio molbu za uslovni otpust sedmočlanoj Komisiji u skladu sa zakonom.

“Većinom glasova članova Komisije za uslovni otpust donijeta je odluka da se Slobodan Pima uslovno otpusti. Komisija je tu odluku zasnovala na činjenici da Pima ranije nije osuđivan, da je porodičan čovjek i otac dvoje maloljetne djece, a da se u dijelu izdržane kazne vladao korektno, nije imao disciplinskih prekršaja, a svoje radne obaveze je izvršavao svakodnevno”, navodi se u odgovoru ministra pravde.

Marković je kazao da Pima nije dobio pomilovanje, iako u Ministarstvu pravde, napisao je u odgovoru, postoji molba za pomilovanje

Marković je kazao da Pima nije dobio pomilovanje, iako u Ministarstvu pravde, napisao je u odgovoru, postoji molba za pomilovanje koju je Pima podnio.

Bivša vrhovna tužiteljka Ranka Čarapić, nedavno je, dok je još bila na funkciji, kritikovala kako se neki u državi bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, pomenuvši tada i slučaj AMD Budva.

“Na jednoj strani postoji borba tužilaštva za svaki slučaj, dok se na drugoj strani, prema mojim informacijama, dešava kao u slučaju Auto-moto savez Budva, da je nakon osuđujuće presude odmah uslijedilo pomilovanje", kazala je Čarapić na sjednici Nacionalne komisije za praćenje borbe protiv kriminala i korupcije.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije početkom maja predalo je Višem sudu u Podgorici zahtjev za trajno oduzimanje imovine Slobodana Pime, osuđenog jer je počinio krivično djelo “zloupotreba ovlašćenja u privredi u pokušaju”.

Tužilaštvo je početkom maja tražilo da se Pimi trajno oduzme sva imovina koju posjeduje u vlasništvu, a to su 10 stanova u četvorospratnoj stambenoj zgradi u Prešernovoj ulici u Bečićima. U toj četvorospratnici sa 19 stanova, koju je Pima gradio od 2009. do 2011. godine, prodao je devet stanova. Pima posjeduje i stan u Budvi, površine 110 kvadrata, za koje je tužilaštvo takođe tražilo da bude trajno oduzet.

Finansijska istraga je pokazala, navodi se u zahtjevu tužilaštva Višem sudu u Podgorici, da imovina Slobodana Pime daleko prevazilazi njegove legalne prihode, odnosno da „postoji očigledna nesrazmjera između prihoda i imovine".

Tužilaštvo je početkom maja tražilo da se Pimi trajno oduzme sva imovina koju posjeduje

„Osnovano sumnjamo da ta imovina potiče iz kriminalne djelatnosti i da treba primijeniti institut proširenog oduzimanja imovine", navodi se, između ostalog, u zahtjevu tužilaštva. Ako sud prihvati zahtjev tužilaštva, Pima će dokaže da je imovinu zakonito stekao.

Za specijalno tužilaštvo, koje već godinu vodi finansijsku istragu u slučaju AMD Budva, ovo je zasad jedini zahtjev za trajno oduzimanje imovine, jer za ostale osuđene u tom predmetu, kako tvrde u tužilaštvu, nije bilo osnova za podnošenje takvog zahtjeva.

Osim Pime, u slučaju AMD Budva, za isto krivično djelo i na istu zatvorsku kaznu kao on osuđeni su Igor V. Trnski, Marko S. Vujović, Srđan S. Stojanović i Bojan R. Karadžić, dok je Svetlana S. Dragović, osuđena na šest mjeseci zatvora. Stevica M. Dragović, zaposlen u Zavodu za izgradnju Budve, osuđen je na godinu zbog "zloupotrebe ovlašćenja u privredi podstrekavanjem”.

Oni su proglašeni krivim da su državnu imovinu Auto-moto društva Budva, upisali na privatne firme i da su pokušali da pribave protivpravnu imovinsku korist više od tri miliona eura. U presudi Apelacionog suda piše da, iz detaljnog obrazloženja, proizlazi da je svaki optuženi bio svjestan da sa drugim učestvuje u izvršenju krivičnog djela, i da je krivično djelo izraz njihove zajedničke volje.

Vujanović smanjio kazne dvojici

Slobodan Pima nije jedini osuđeni u predmetu AMD Budva koji je dobio skraćenje kazne.

“Što se tiče ostalih osuđenih lica iz predmeta AMD Budva, jedno lice je dobilo pomilovanje na način što je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci zamijenjena uslovnom osudom, dok je prema dvojici osuđenih, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smanjio kaznu zatvora za dva, odnosno tri mjeseca, od izrečenih kazni zatvora u trajanju od jedne godine, odnosno jedne godine i šest mjeseci. Iz dostavljenih spisa predmeta, oformljenih po osnovu dostavljenih molbi osuđenih lica, cijenjene su porodične prilike osuđenih, loše zdravstveno stanje, kao i ponašanje za vrijeme izdržavanja kazne zatvora u skladu sa Pravilnikom o kućnom redu. Ostala lica nijesu dobila pomilovanje niti su za sada podnijeli molbe za uslovni otpust”, kazao je ministar Marković “Vijestima”.

On nije odgovorio na pitanje da li su takve odluke loša poruka za javnost, a dobra za buduće kriminalce.

Bonus video: