"Vjetrenjače Evrope" 15. marta u KIC-u

Studija prati prijem tvorca modernog romana u slovenskim kulturama ali i u njemačkoj, američkoj, francuskoj i engleskoj modernoj teorijskoj misli
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 15:17h

Promocija knjige “Vjetrenjače Evrope” autora Gojka Čelebića biće održana u četvrtak u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 18 sati i 30 minuta.

Čelebić se u knjizi bavi Servantesom i evropskim romanom od baroka do postmoderne, a na promociji će govoriti Radivoje Konstantinović, romanista, profesor sa Filozofskog fakultetu u Nikšiću.

“Vjetrenjače Evrope” su posvećene recepciji Migela de Servantesa u slovenskim zemljama. Studija prati prijem tvorca modernog romana u slovenskim kulturama ali i u njemačkoj, američkoj, francuskoj i engleskoj modernoj teorijskoj misli. I to s tačke gledišta uticaja ovog španskog pisca na evropske kako nacionalne, tako kontinentalne tokove. Don Kihot je, poslije Biblije, najčitanija knjiga na svijetu i praktično je predstavljao, kroz četiri stoljeća od svog nastanka (1605), test recepcije u svim umjetnostima, pogotovo književnosti, slikarstvu, vajarstvu, pozorištu, muzici, filmu, medijskoj animaciji kako za male tako za velike kulture.

Prevodi i tumačenja Servantesa emancipovali su evropske jezike (samo u Engleskoj Don Kihot je doživio 126 prevoda i prerada) i doprinijeli da žanr romana dominantno formira evropsku kulturnu svijest.

Povodom osnivanja Crnogorskog udruženja hispanista, za izučavanje španskog jezika i gajenje ljubavi prema hispanskoj književnosti i civilizaciji, KIC „Budo Tomović“ organizuje promociju knjige “Vjetrenjače Evrope”.

Bonus video: