Rožajac poginuo boreći se u Siriji

Rožajska policija nije zvanično obaviještena o smrti Adisa Salihovića, niti je saopštavala detalje o njegovoj smrti
262 pregleda 95 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2013. 07:08h

Rožajac Adis Salihović poginuo je u srijedu, 15. maja u bombaškom napadu u Siriji, potvrđeno je “Vijestima nedjeljom” iz više izvora.

U Siriji se Salihović borio pod imenom Ebu Merdija. Poginuo je u istoj akciji sa Eldarom Kundakovićem iz Novog Pazara koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Bera o čijoj su smrti izvjestili srpski mediji.

Salihovićev i Kundakovićev neimenovani saborac je na portalu sandzakhaber.net napisao da su njih dvojica poginuli prilikom napada na zatvor iz kojeg su htjeli da spasu svoje istomišljenike.

Isti izvor je saopštio da je Salihović postavljen za komandanta te akcije, uz konstataciju da je bio “iskusan borac”.

Porodica Anesa Salihovića potiče iz rožajskog sela Balotići, odakle su se doselili u naselje Carine. Važe za ljude koji nijesu bogati, kakva je većina onih koji su se priklonili vehabizmu.

Anes je, prema tvrdnjama mještana, već duže bio u inostranstvu. Nagađalo se da je boravio u Austriji, čiji se glavni grad Beč u medijima pominje kao evropski centar vehabizma. Upućeni sagovornici “Vijesti nedjeljom” tvrde da je Adis neko vrijeme proveo u Njemačkoj i Luksemburgu.

Navodno je u Rožaje, gdje mu živi supruga (koja je potpuno pokrivena, nosi nikab, odjeću ispod koje joj se naziru samo oči) i petoro djece, dolazio povremeno, najčešće ljeti.

O Salihoviću se veoma malo zna, a kada je boravio u gradu, družio se samo sa ljudima sa kojima dijeli vjerska ubjeđenja.

Akcija u kojoj su poginuli Salihović i Kundaković, prema izvoru sa sajta sandzakhaber.net, počela je u srijedu veče, a obojica su sahranjeni u Siriji.

Rožajska policija nije zvanično obaviještena o smrti Salihovića, niti je saopštavala detalje o njegovoj smrti. Adisova smrt nije oglašena u džamiji, niti čituljom, a porodica je juče primala saučešće.

Posljednjih nekoliko mjeseci sve veći broj pripadnika takozvanog vehabijskog pokreta iz Sandžaka odlazi na ratište u Siriju, tvrdi nekoliko obavještenih izvora.

„Precizni podaci o broju onih koji idu, kako kažu, u džihad, ne postoje, jer odlaze u tajnosti. Sirija je trenutno najaktuelnija, ali ih ima i u drugim zemljama u kojim islamisti vode rat”, navode izvori “Vijesti”.

O Salihoviću se veoma malo zna, a kada je boravio u gradu, družio se samo sa ljudima sa kojima dijeli vjerska ubjeđenja

Odlazak u borbu „na Alahovom putu“, za vehabije sa Balkana postao je naročito popularan posljednjih mjeseci, kaže penzionisani rožajski policijac.

Prema nekim procjenama, u gradu na Ibru ima najmanje stotinjak vehabija, a nagađa se da je „u džihad“ otišlo njih desetak.

„Spekuliše se da idu organizovano i za novac. To je nešto kao legija stranaca. Prije ratišta prolaze veoma tešku obuku. Navodno, potpisuju i neke ugovore, ali rijetko ko uspije da za svoju porodicu obezbijedi dogovoreni novac jer bivaju ubijeni. Njihovi najrođeniji ostaju ponosni što u familiji imaju šehida (borca za vjeru), ali je pozadina cijele priče veoma sumnjiva. Stradali, čija tijela porodice nikada ne vide, sahranjuju se u zemlji u kojoj su ratovali, a novčana nadoknada im se ne isplaćuje“, tvrdi sagovornik „Vijesti“.

Vehabije se u Rožajama ponašaju povučeno i ne prave incidente. Molitve obavljaju u staroj Kučanskoj džamiji, a drugo mjesto na kojem se okupljaju nije poznato. Zanimljivo je da se veliki broj vehabija u Bosni bavi prodajom i servisiranjem mobilnih telefona. U gradiću, kakav je Rožaje, vehabije drže čak tri takve radnje. Niko od članova te vjerske grupe neće za sebe reći da je vehabija, nego da je “pravi musliman”, a poznaju se po pantalonama čije nogavice sežu do članaka i karakterističnim bradama.

Ilustracija

Reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je posljednjih godina u nekoliko navrata upozoravao da postoji opasnost od djelovanja ovog radikalnog islamskog pokreta u Crnoj Gori, koji radi ostvarivanja njihovih vjerskih ciljeva opravdava i terorističke akcije i poziva vjernike na džihad.

U izvještajima Agencije za nacionalnu bezbjednost islamski ekstremisti su više puta pomenuti kao prijetnja, ali uz uvjeravanje zvaničnika da su pod kontrolom.

Kao vehabijski centar u Crnoj Gori označen je Plav.

Ratovali protiv Asadovog režima

Lokalni mediji u Novom pazaru objavili su Kundakovićevu čitulju i sliku sa većim tekstom o šehidima (borcima za vjeru), koji se bore u Siriji i koji su poginuli za islam. Iako su novinari pokušali da stupe u kontakt sa njegovom porodicom, nije bilo moguće dobiti komentar. U novopazarskoj policiji u petak nisu ništa znali o pogibiji Kundakovića, niti da je on uopšte bio u Siriji.

Ne zna se kako su dva mladića dospjeli u tu zemlju, niti ima zvaničnog izvora koji bi potvrdio na čijoj su se strani borili. Pretpostavka je da su poginuli ratujući protiv Asadovog režima. Prema izvorima srpskih medija, u Siriji je poginuo još jedan Novopazarac.

Ilustracija

„Krenuli su mudžahidi da brane čast naših sestara dok mnoga braća sede u foteljama sa svojim ženama i ne čine ništa poput kukavica”, piše na sajtu sandzakhaber.net.

Stradao i Muaz Šabić

Državljanin BiH Muaz Šabić poginuo je u Siriji ove sedmice, dok su dvojica njegovih saboraca, takođe iz BiH, ranjena. Federalna televizija saznaje da su se oni borili u redovima pobunjenika protiv režima predsjednika Bašara al Asada. Prema informacijama koje su potvrdile policijske agencije, 52 osobe iz BiH borile su se u Siriji. U BiH ih se vratilo 32. Oni su pripadnici selefijskog pokreta, a većinom su dio zloglasnog fronta Al Nusra, kojeg Sjedinjene Američke Države povezuju sa terorističkom organizacijom Al Kaida. Šabić je ukopan u Siriji, a njegova porodica, koja živi u zeničkom naselju Puhovac, neće tražiti njegovo tijelo.

On je jedan od četiri pripadnika selefijskog pokreta koji su svojevremeno verbalno napali bivšeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića. Njegov odlazak u Siriju je, navodno, organizovan u Gornjoj Maoči, prenose bosanski mediji. U Siriji su, saznaje FTV, ranjeni državljani BiH su 36-godišnji Enver Lilić i Bajro Ikanović. Ikanović je 2007. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.

Među onima koje se na strani pobunjenika bore u Siriji je i Senad Hasanović iz Hadžića. Zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija on je, u istom predmetu kao i Ikanović, osuđen na šest mjeseci zatvora. Iako se front Al Nusra predstavlja kao dio legitimne sirijske opozicije, riječ je, kako tvrde američki zvaničnici, o pokušaju Al Kaide da preotme borbu sirijskog naroda za vlastite zločinačke svrhe.

Prema obavještajnim podacima, državljani BiH koji su preko tursko-sirijske granice ušli u Siriju pripadnici su upravo ovog fronta.

Galerija

Bonus video: