VRUĆE LJETO

Rusi tvrde da im prijete kako bi odustali od zakupa plaža

Vlasnici hotela “Avala” podnijeli krivične prijave protiv nekoliko Budvana, jer navodno trpe pritiske zbog toga što su konkurisali za zakup Ričardove glave i Mogrena
210 pregleda 40 komentar(a)
Ričardova glava, Foto: Panoramio.com
Ričardova glava, Foto: Panoramio.com
Ažurirano: 18.05.2013. 20:02h

Ruski biznismeni Mihail Peskov i Viktor Golikov, novi vlasnici budvanskog hotela „Avala“, podnijeli su krivičnu prijavu protiv više Budvana, u kojoj piše da mjesecima trpe prijetnje i pritiske zbog toga što su dostavili ponude za zakup dvije mogrenske i plažu Ričarodova glava, koje se nalaze pored tog elitnog hotela.

Rusi su, ispred kompanije „Bepller & Jakobson“, podnijeli ponude za sve tri najatraktivnije budvanske plaže, ali su prilikom otvaranja ponuda dobili zakup samo za Ričardovu glavu.

Za Mogren I i Mogren II pobijedili su drugi ponuđači, koji su u prijavi naveli mnogo veći novčani iznos.

Prema navodima Rusa, nekoliko Budvana im je prtijetilo u popularnom lokalu u poslovno stambenom centru „TQ plaza“ ali i na ulici, gdje im je “jasno stavljeno do znanja da se povuku sa tendera”

“Peskov i Golikov naveli su da im je žestoko prijećeno, da su ucjenjivani kako bi odustali od namjere za zakup Mogrena i Ričarodove glave”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Prema navodima Rusa, nekoliko Budvana im je prtijetilo u popularnom lokalu u poslovno stambenom centru „TQ plaza“ ali i na ulici, gdje im je “jasno stavljeno do znanja da se povuku sa tendera”.

Nakon prijave Rusa, slučaj su preuzeli inspektori kriminalističke policije, a o svemu je upoznata i ruska ambasada u Podgorici, od koje su vlasnici “Avale”, takođe tražili zaštitu.

Ruski biznismeni su od policije, takođe, tražili i da ispita rad javnog preduzeća JP Morsko dobro, odnosno službenika, koji su bili u kontaktu su zatvorenim ponudama, koje su dostavljanje na javnom pozivu za ustupanje djelova morskog dobra.

Oni sumnjaju da je neko bio u dosluhu sa njihovim konkuretnima i da je, navodno, otvarao ponude, i Budvanima, koji su dobili zakup Mogrena I i II, savjetovao koliku svotu za zakup da ponude.

“Vijesti su zvanično poslale pitanja u sjedište Uprave policije o ovom slučaju, ali do zaključenja lista nijesu stigli odgovori o tome šta je policija uradila nakon prijave vlasnika “Avale”.

“Vijestima” je više sagovornika iz UP dostavilo podatke da se iza ove ponude za plažu Mogren II kriju bezbjednosno - interesantne osobe iz Bara i Budve

Oni su za tu plažu ponudili 80.000 eura, dok je konkuretski “Bepler & Jakobson“ bio spreman da za Mogren I plati 36.500 eura.

Zbog dvostruko veće novčane ponude, tenderska komisija Morskog dobra prvorangirala je ponudu “Cluba 54”, koji će i ove sezone imati pravo na zakup te plaže.

Slično se desilo i na tenderu za plažu Mogren II, koja je bila ponuđena po početnoj cijeni od 8.080 eura. Podgoričanka Jelena Pavlović, čija je ponuda prvorangirana od strane tenderske komisije, ponudila je zakup te plaže 41.100 eura, dok su ruski biznismeni bili znatno “skromniji“ ponudivši svega 15.000 eura.

“Vijestima” je više sagovornika iz UP dostavilo podatke da se iza ove ponude za plažu Mogren II kriju bezbjednosno - interesantne osobe iz Bara i Budve, koje su preko povezanih osoba dostavili ponudu kako bi prikrile svoj identitet.

Kažanegra bio u “San Marinu” kad je “grmjelo”

Izvršni direktor “Club 54” Mladen Kažanegra, sa još nekoliko prijatelja, bio je u srijedu veče u budvanskom lokalu "San Marino", kada je Podgoričanin Andrej Brković (33) ka njima sasuo kišu metaka, a potom bacio bombu.

Te noći prava je sreća bila kako su Budvani preživjeli napad Brkovića, koji je te noći ranjen u nogu.

Sukob je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nastao zbog neraščišćenih novčanih računa, a napadnuti Budvani su policiji ispričali da je Brković te noći ušao u lokal, viknuo, a potom izvadio pištolj i počeo da puca na njih.

Oni su naveli, da je osumnjičeni, nakon toga izletio iz lokala i iz džepa izvadio ručnu bombu, skinuo osigurač i bacio je prema restoranu.

Policija obezbjeđivala otvaranje ponuda

Krajem aprila, kada su u JP Morsko dobro otvarane ponude za zakup plaža na crnogorskom primorju, vladala je u najmanju ruku napeta atmosfera, zbog čega su članovi Komisije tražili i asistenciju policije.

Tokom dva dana otvaranja ponuda ispred prostorija JP Morsko dobro bilo je vrijeđanja, ali i osporavanja da cijela procedura “ide na ruku sumnjivim ponuđačima”.

Kao i ranijih, tako i ove godine, tendersku proceduru obilježile su enormne ponude za zakup najatraktivnijih kupališta, ali i situacija da su se za najbolje plaže dostavile samo jedna ili dvije ponude.