Nakon teksta u "Vijestima" shvatili da su bili žrtve Boža Vukovića

Iz razgovora sa njima saznali smo da je Vuković po istoj "šemi" novac uzimao duže od pet godina
223 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 08:36h

Nakon teksta "Varalica ulazi u domove, zna imena ukućana i komšija" objavljenog u jučerašnjim "Vijestima" više osoba kontaktiralo je našu redakciju i ustvrdilo da su i oni bili žrtve prevare Podgoričanina Boža Vukovića.

Iz razgovora sa njima saznali smo da je Vuković po istoj "šemi" novac uzimao duže od pet godina. Mještanka podgoričkog naselja Rogami, Kristina Baćović njegova žrtva bila je 2007. godine, a njena sugrađanka Smiljana Marić, nastanjena u Bloku 9 "pomogla" je Vukovića sa 50 eura prije samo par dana.

Veliki broj čitalaca koji su juče zvali kazali su da su tek sad shvatili da su žrtve "drske" prevare, a pojedini su i kontaktirali policiju, kako bi podnijeli prijavu.

Cilja one koji se tek dosele

Sudeći prema jučerašnjim izjavama naših sagovornika Vukovićeva meta bili su oni koji se useljavaju u tek izgrađene zgrade, kao i oni koji se dosele u novija naselja. Vuković je, kazali su oni, svjestan da ti ljudi još nisu upoznali komšiluk, pa mu "priča" lakše prođe.

Kristina Baćović ispričala nam je da se 2007. godine u porodičnoj kući u Rogamima više puta "srela sa varalicom", da je njegova drska priča slična kao i ova koju i danas priča žrtvama, ali i da on nimalo nije bezazlen.

“Naša kuća je na samom početku Rogama, te godine kada je dolazio dobio je novac od gotovo čitavog naselja jer se većina nas tada tek doselila i nismo se međusobno znali. On je svima pričao da je komšija iz naselja, da mu je novac hitno potreban za operaciju bubrega sestre koja je imala saobraćajnu nezgodu.

Nije nam ništa značilo to što se predstavljao kao komšija jer mi nismo znali ni starosjedioce, a ne one koji se tek doseljavaju. Za razliku od nas on je znao imena svih članova porodice u koju dođe i imena komšija zbog toga smo i nasjeli. Kasnije kad smo počeli da pričamo o tom slučaju konstatovali smo da je od svih u naselju dobio novac. Davali smo mu od 10 do 50 eura”, kazala je Baćović.

Sreli se u hodniku kuće

Njen prvi susret sa Vukovićem nije bio bezazlen, dok je bila sama u kući, u hodniku je zatekla potpunog neznanca.

“Suprug je bio na poslu, ja sam bila sama u kući i odjednom sam u hodniku zatekla meni nepoznatu osobu. Držao je svesku i počeo priču o bolesnoj sestri, uplašila sam se da bi me mogao povrijediti ako pođem za novčanik i slagala sam da nemam ništa novaca.

Kako bih ga otjerala rekla sam mu da dođe kasnije, misleći da se neće vratiti ako je prevarant, ali on se vratio kad je suprug došao.

Tada sam mu i dala 20 eura, upisao je u svesku i otišao dalje. Moja komšinica koja je samohrana majka, sažalila se i dala mu 50 eura. Cjela njegova priča je krajnje drska i bolesna, ali nas je prevario”, kazala je ona.

Varao i u Bloku 9

Vuković je početkom marta izamio novac i od mnogih koji su naselili podgorički Blok 9.

Smiljana Marić njegova žrtva bila je 7. marta, ona je danas išla u policiju kako bi prijavila prevaranta, ali je odustala zbog "preduge procedure".

Imala sam novčanicu od 50 eura i to sam mu rekla, na što je on spremno odgovorio da će mi vratiti kusur, uzeo novčanicu i otrčao niz stepenice”

“Prije par dana, tačnije 7. marta neko je pozvonio na vrata, otvorila sam i vidjela mladića koji se predstavio kao komšija iz drugog ulaza. Bio je veoma ljubazan sa pripremljenom pričom o maloj djevojčici Sanji iz kuće preko puta naših zgrada koja je oslijepila.

Ispričao je da joj je potrebna hitna operacija oka u Rusiji, da ide sjutra i da su komšije odlučile u akciji prikupiti novac kako bi im pomogli. Pitala sam koliko komšije daju novca, a on je kazao neko 5 ili 10, a neko 20 eura.

Imala sam novčanicu od 50 eura i to sam mu rekla, na što je on spremno odgovorio da će mi vratiti kusur, uzeo novčanicu i otrčao niz stepenice”, ispričala je Marić.

Ona je suprugu kad je došao sa posla kazala što se desilo, ali nije potencirala dalju priču dok joj on nije pokazao tekst u “Vijestima”.

Tačno je ono što piše u tekstu da ovakvi slučajevi, ako ostanu nekažnjeni ubijaju volju u ljudima koji imaju najbolju namjeru i vjerovatno da će ubuduće teško pomagati i onima kojima je pomoć potrebna. Zbog toga sam danas pozvala policiju i rekla im da bih mogla poznati prevaranta. Kazali su mi da podnesem prijavu, kad sam pošla tamo odustala sam jer je to preduga procedura”, kazala je Marić "Vijestima".

„Izmamio” 17.500 eura

Vuković je tokom prošle godine od stanovnika Podgorice i Danilovgrada na račun pomoći za sestru koja je navodno povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi u kojoj mu je poginuo otac prikupio oko 17.500 eura, ali je prošao nekažnjeno jer je tužilac njegovo djelo okarakterisao kao prosjačenje, što se tretira kao prekršaj.

Službenici podgoričke policije i ove godine privodili su Vukovića zbog istog djela, ali je odgovor tužilaštva bio isti.

Sagovornik "Vijesti" koji je prošle godine bio Vukovićeva žrtva, Predrag Spasojević smatra da ako neko ima volju i želju spriječiti Vukovića da vara ljude ima osnova za to i da se ovo djelo može okarakterisati kao kvalifikovano krivično djelo prevare.

“Iako mu niko nije dao više od 150 eura, to je produženo krivično djelo jer ga je Vuković vršio na istom mjestu u isto vrijeme i na isti način, dakle po istom osnovu”, tvrdi Spasojević.

Bonus video: