Nova odbojkaška pravila u Evroligi: Brže na servis i set do 21

U predstojećoj Evroligi biti testirano pravilo da između završetka prethodnog poena i sudijskog znaka za servis za naredni poen ne smije proći više od 10 sekundi
1 komentar(a)
Finalni turnir Liga šampiona u Lođu, Foto: Cev.lu
Finalni turnir Liga šampiona u Lođu, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 18.05.2013. 11:04h

Odbojka je sport koji je u posljednjih 20-tak godina doživio velike promjene, najveće što se tiče kolektivnih sportova. Svaka od promjena je donijela napredak odbojci, ali u Svjetskoj odbojkaškoj federaciji ne miruju, već stalno analiziraju i smišljaju kako da unaprijede jedan od najpopularnijih svjetskih sportova (Svjetska odbojkaška federacija ima više članica od Međunarodnog olimpijskog komiteta).

Posljednje istraživanje pokazalo je da je lopta u igri svega 17 odsto od čitavog trajanja jednog odbojkaškog meča. Kako je namjera Svjetske odbojkaške federacije (FIVB) da je lopta što više u igri, došlo se na ideju da se u predstojećoj Evroligi u obje konkurencije, u kojoj će nastupiti i muška reprezentacija Crne Gore, specijalna radna grupa je pripremila nekoliko promjena koje bi trebale da ubrzaju igru, i smanje „prazan hod“ između poena, dok traje pozdravljanje igrača nakon poena i dok se igrači spremaju za servis.

U tom smislu će u predstojećoj Evroligi biti testirano pravilo da između završetka prethodnog poena i sudijskog znaka za servis za naredni poen ne smije proći više od 10 sekundi, pod uslovom, naravno, da su obje ekipe u poziciciji da nastave igru, a da je lopta u rukama onog koji treba da servira.

To znači da će nakon poena igrač koji treba da servira morati brže da se uputi ka servis liniji nego što je to do sada bio slučaj. Kad prvi sudija da znak za servis, igrač na servisu ima pet sekundi vremena da servira (važeće pravilo je, inače, do 8 sekundi).

Štopanje vremena će biti u ingerenciji pomoćnika zapisničara, a osim službenim licima to vrijeme mora biti vidljivo i ekipama, po mogućnosti i gledaocima.

Zbog toga će domaćini mečeva morati da na zapisničkom stolu obezbjede adekvatnu štopericu, ne manju od 20x20 cm, eventualno i neki monitor koji će moći da prate i publika.

U svakom slučaju, konačnu odluku o tome da li je vrijeme od 10 sekundi za servis „probijeno“ donosi prvi sudija, bez ikakvih zvučnih signala, iako će vrijeme kontrolisati pomoćnik zapisničara.

U okviru Evrolige biće testirano novo pravilo, koje bi moglo da ubuduće postane stalno, a to je da prva četiri seta traju do 21. poena umjesto 25. kao što je bilo do sada, dok ostaje da se peti set igra do 15. poena.

Umjesto dosadašnja dva tehnička tajm-auta, na 8. i 16. poenu, u Evroligi će biti samo jedan, na 12. poenu, osim u odlučujućem setu...

Bonus video: