Ukradeni dragulji u Kanu nisu oni koje iznajmljuju zvijezde

Lopovi su iz zida hotelske sobe iščupali sef sa nakitom vrijednim oko milion dolara, i uspjeli da umaknu
3 komentar(a)
Šopar, Kan, Foto: Beta/AP
Šopar, Kan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.05.2013. 20:24h

Dragulji juvelirnice Šopar, koji su ukradeni u petar rano ujutro u Kanu tokom Kanskog festivala, nisu bili dio kolekcije koja se iznajmljuje glumicama za potrebe prolaska "crvenim tepihom" na ovoj manifestaciji, rekla je portparolka Šopara.

Švajcarska juvelirnica Šopard iznajmljuje nakit najvećim holivudskim zvijezdama

Portparolka Šopara Rafaela Rosielo (Raffaella Rossiello) dala je novinarima kratku izjavu da dragulji, ukradeni iz hotela Novotel, "nisu dio kolekcije koju nose glumice na Kanskom festivalu".

Lopovi su iz zida hotelske sobe iščupali sef sa nakitom vrijednim oko milion dolara, i uspjeli da umaknu - samo nekoliko sati pošto je na festivalu prikazan film o provalama u kuće holivudskih zvijezda, saopštili su ranije francuski zvaničnici.

Švajcarska juvelirnica Šopard iznajmljuje nakit najvećim holivudskim zvijezdama za potrebe njihove šetnje po famoznom kanskom crvenom tepihu pod blicevima fotoreportera.

Fotomodel Karla Delevinj (Carla Delevigne) i glumica Džulijen Mur (Julianne Moore) već su ove godine prošetale crvenim tepihom u Kanu sa Šoparovim draguljima.

Dobro planirana pljačka

Policija je saopštila da je provala po svoj prilici bila dobro planirana, a na meti je bila soba predstavnika juvelirnice Šopar, koja pravi satove, nakit, ali i sponzoriše Kanski festival, praveći statue Zlatne i Srebrne palme - glavnih festivalskih nagrada.

Otprilike u isto vrijeme kada se krađa dogodila, Šopar je organizovao raskošni prijem za filmske zvijezde u daleko luksuznijem hotelu Martinez, sa pet zvjezdica, rekli su zvaničnici.

Nakit se "vrlo vjerovatno" nalazio u hotelu Novotel u vezi sa održavanjem festivala, rekao je danas Bernar Makareli (Bernard Mascarelli), portparol pravosudne policije susjednog grada Nice.

"Ne čini nam se vjerovatnim da je u ovome učestvovala samo jedna osoba", rekao je Maskareli

Maskareli nije znao da kaže koja vrsta dragulja je ukradena, niti njihovu tačnu vrijednost, niti kome su dragulji bili namijenjeni.

"Dobili smo neke cifre koje i dalje provjeravamo, ali cifra od milion dolara... krećemo se u tom opsegu", rekao je Maskareli.

Prve procjene su govorile o čak 1,4 miliona dolara, rekao je Žan-Mišel Kaju (Jean-Michel Caillau), državni tužilac iz obližnjeg mjesta Gras koji vodi istragu.

U istrazi učestvuje na desetine policajaca. U toku je ispitivanje potencijalnih svjedoka, a i provjerava se šta su snimile hotelske kamere za nadzor.

"Ne čini nam se vjerovatnim da je u ovome učestvovala samo jedna osoba", rekao je Maskareli i dodao: "Ovaj hotelski gost je po svoj prilici bio na meti jer nije bio neko ko traži pažnju...

Ili je postojalo saučesništvo nekog iznutra, ili se radi o ljudima koji su bili u kontaktu sa (pokradenom) osobom i znali da je nakit kod nje".

Iste večeri, na festivalu je prikazan film Sofije Kopola (Sofia Coppola) "The Bling Ring" - drama o tinejdžerima iz Los Anđelesa koji su opsjednuti holivudskim zvijezdama i provaljuju u kuće Paris Hilton i drugih vrlo slavnih ličnosti.

Film je zasnovan na istinutoj priči o srednjoškolcima, koji su preko Interneta saznavali kada se neka zvijezda očekuje na nekoj premijeri ili drugom događaju ina osnovu toga birali vrijeme za provalu u njenu kuću.

Bonus video: