Slike Draga Dedića u galeriji “Centar”

Izložbu u galeriji “Centar”, koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore, otvoriće istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2012. 16:16h

Izložba Draga Dedića, crnogorskog umjetnika koji živi i radi u Parizu, biće otvorena u utorak u 19 sati u podgoričkoj galeriji “Centar”.

“Život me je iznenađivao otkrivajući prostore, kojima sam se predavao kao da su to oni od mene tražili, a oni su tamo ležali i ne pokušavajući da me vide. Postojali su, a i ja sam bio tamo, uzajamno smo živjeli ali kao da sam se jedino ja za njih interesovao, a ne i oni za mene. Pokušavao sam, dok sam na površinama koje sam ispunjavao, da sve te novotarije koje su mi šibale oči, preko lica, a i preko postojanja, na te bijele površne zakačim, sve ono što mi je tada pokazivalo novi svijet”, kazao je umjetnik.

Drago Dedić rođen je 1937. godine u Orahovu kod Podgorice. Školovao se na Elektrotehničkom fakultetu u Titogradu, a studije je nastavio u Beogradu. Godine 1967. odlazi u Pariz gdje nastavlja da se intenzivno bavi slikarstvom. Svoje prvo likovno predstavljanje imao je 1973. na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji “Lambert” u centru Pariza. Od tada permanentno slika i izlaže samostalno i grupno u Francuskoj i drugim zemljama, a posebno na poznatim salonima: “Salon ACAM”, “Salon d'Automne”, “Figuration Critique”, “Salon d'Hiver”, “Salon des Artistes Independants”, “Salon de Mai”, “Salon Societe Nationale des Beaux Arts”...

Do sada je priredio trideset samostalnih a učestvovao je na gotovo tri stotine grupnih izložbi u Francuskoj i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Libanu, Koreji. Član je “Maison des Artistes” od 1977. i Udruženja likovnih umujetnika Crne Gore od 1983. godine. Član je organizacionih komiteta “Salon d'Automne” i “Figuration Critique”. Stalno živi i stvara u Parizu, a povremeno i u Budvi.

Izložbu u galeriji “Centar”, koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore, otvoriće istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Bonus video: