Ministar kulture predstavio projekte na forumu u Kini

Ministrima i šefovima delegacija 16 evropskih zemlja obratio se i zamjenik ministra inostranih poslova NR Kine Song Tao
0 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Ministarstvo kulture
Branislav Mićunović, Foto: Ministarstvo kulture
Ažurirano: 16.05.2013. 14:53h

U Pekingu je otvoren Prvi ministarski forum o kulturnoj saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Forum je otvorio ministar kulture NR Kine Cai Vu koji je naglasio da se današnji svijet brzo mijenja, da razvoj rezultira sve bržim promjenama, tenzije postaju sve veće, i upravo kultura ima sve važniju ulogu u očuvanju svjetskog mira i stabilnosti, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo kulture.

Ministar je učesnicima Foruma predstavio nekoliko vrlo značajnih kapitalnih projekata kulture u Crnoj Gori

Ministrima i šefovima delegacija 16 evropskih zemlja obratio se i zamjenik ministra inostranih poslova NR Kine i sekretar Sekretarijata za saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, Song Tao.

On je potencirao bliskost i dugotrajnost prijateljskih odnosa koje zemlje učesnice održavaju sa NR Kinom kao dobru osnovu za razvoj još kvalitetnije saradnje na svim poljima. U tom smislu je istakao posebnu važnost dobre saradnje sa Sekretarijatom za saradnju, koji je sastavni dio Ministarstva vanjskih poslova.

Pomak u saradnji

Ministar kulture prof. Branislav Mićunović kazao je na Forumu da sastanak “predstavlja konkretnu aktivnost koja će omogućiti pomak u našoj dosadašnjoj saradnji”.

Kineskoj strani je iskazana spremnost Crne Gore da ponudi osnivanje Kulturnog centra NR Kine

Ministar je učesnicima Foruma predstavio nekoliko vrlo značajnih kapitalnih projekata kulture u Crnoj Gori - Marina Abramović Community Center Obod Cetinje, Dom revolucije u Nikšiću, Muzički centar i Crnogorsku kinoteku, kao dodatnu priliku za ostvarivanje saradnje sa zemljama koje su zainteresovane za partnerstvo u okviru ovih projekata.

“Misija Ministarstva kulture Crne Gore jeste da omogući realizaciju ova tri kapitalna projekta, koja donose dugoročnu korist za građane naše države, podstiču međunarodnu saradnju i unapređenje kulturnih veza sa inostranstvom i promovišu kulturu kao pravo i potrebu svih crnogorskih građana”, rekao je ministar Mićunović u obraćanju na Forumu.

Kineskoj strani je iskazana spremnost Crne Gore da ponudi osnivanje Kulturnog centra NR Kine, u prostoru koji bi se obezbijedio u nekom od ova tri projekta.

Bonus video: