Izložba djela Vaska Lipovca otvorena u Kotoru

Direktorica Pomorskog muzeja Mileva Vujošević-Pejaković, je kazala da Kotor i dalje “ljubomorno čuva nejgova djela iz najranijeg perioda"
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 16:52h

Čuveni slikar i vajar Vasko Lipovac, u srijedu 17. maja “vratio se doma” - velika retrospektivna izložba radova tog umjetnika otvorena je u palati Grgurina u Kotoru.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i umejtnikov sin Mario, i kazao je da njegov otac nije u stvari nikada ni otišao iz Kotora.

"Sve što je radio imalo je pečat njegovog djetinjstva i njegovog Kotora. Prostor koji je Vasko stvarao i opisivao kroz svoja umjetnička djela je prostor koji je zajednički a ne prostor različitistosti. Drago mi je vidjeti da je sjećanje na Vaska i njegovo djelo još uvijek živo u Kotoru", kazao je Mario Lipovac.

Kotor ljubomorno čuva djela

Direktorica Pomorskog muzeja Mileva Vujošević-Pejaković, je kazala da Kotor i dalje “ljubomorno čuva nejgova djela iz najranijeg perioda koje je naslikao za potrebe muzeja neposredno poslije njegovog otvaranja 1952. godine”.

"Zalaganjem njegovog velikog prijatelja, magistra Jovana Martinovića tadašnjeg direktora muzeja, poslije zemljotresa 1979. godine urađeni su impozantni reljefi u bronzi na kojima smatičniji događaji slavne i burne istorije Boke Kotorske.

Svi posjetioci koji zakorače u palatu Grgurina prvo se susreću sa šest bronzanih ploča visokog umjetničkog dometa koje je Lipovac uradio precizno i fino sa puno ljubavi, gdje su se ispričale priče o neuspjelom napadu na grad Kotor, Hajrudina Barbarose 1539. godine, Lepanska bitka iz 1571. godine, zemljotres iz 1667. godine, brodogradilište iz 14. vijeka, kapetan Ivo Vizin i brik Splendid, 12 istaknutih ličnosti iz pomorske prošlosti, priče koje ne ostavljaju ravnodušnim nikoga, jednom riječju dive se umjetničkom djelu Vaska Lipovca", kazala je Pejaković-Vujošević.

Ona je predložila i da se jedna ulica u Kotoru zove njegovim imenom i najavila štampanje edicije o djelu.

Doprinos modernoj umjetnosti

Otvarajući izložbu pomoćnica ministarke kulture Republike Hrvatske Vesna Jurić Bulatović, kazala je da Lipovac, rođeni Kotoranin daje golemi doprinos antologiji moderne umjetnosti.

Izložba će biti otvorena narednih 20 dana

"U svom pedesetogodišnjem umjetničkom radu utemeljio je svoj vlastiti izraz u kojem isčitavamo spontanost slobodu iskrenost koja je posebice vezana uz mediteranski idenentitet, dalmatinske motive te gradove Split i Kotor.

Lipovčeve vizije koje iščitavamo u nostalgičnom repertoaru, likovi kapetana, veslača, svećenika, svetaca, mornara, jedrenjaka rodne Boke Kotorske, erotiziranih dama, kao i velikana poput Marka Marulića, likove protkane humorom, ironijom, nostalgijom ili erotikom, sve obilježene morskom, plavom bojom.

Umjetnik koji je živio slikarstvo i skulpturu, koji je crtom živio svoj i njezin život gradeći svoja djela na rubu stvarnog", kazala je Jurićeva.

Gradonačelnica Kotora Marija Maja Ćatović je podsjetila da se neponovljiva djela Vaska Lipovca osim u Pomorskom muzeju i u kotorskom Istorijskom arhivu, nalaze i u kotorskom Centru za kulturu, crkvi Blažene Ozane, crkvi Svetog Dujma u Škaljarima, Bogorodičinom hramu na Prčanju, kao i u brojnim privatnim zbirkama te da je grad ponosan na tu zaostavštinu.

U muzičkom dijelu programa nastupila je kotorska klapa „Škuribanda”. Izložba će biti otvorena narednih 20 dana. Izložba je organizovana povodom manifestacije „Noć muzeja“ a organizovali su je Pomorski muzej i udruženje „Vasko Lipovac-Val“ iz Splita.

Galerija

Bonus video: