Cetinje: Promovisana knjiga Ivice Mitrovića

Mitrović kaže da su odabrani radovi analizirani u dizajnerskom kontekstu, za razliku od dosadašnje prakse,
102 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Mitrović, Foto: Blokovi.org
Ivica Mitrović, Foto: Blokovi.org
Ažurirano: 16.05.2013. 11:30h

Knjiga „Dizajn i novi mediji-hrvatski kontekst“ profesora Ivice Mitrovića, koja predstavlja istraživanje koje se proteklih nekoliko godina bavi novim medijima u kontekstu hrvatske dizajnerske scene, promovisana je u Ateljeu „Dado“ na Cetinju.

Govoreći o svojoj knjizi, Mitrović je objasnio da je istraživanje pokrenuto u sklopu projekta vizuelna kultura i novi mediji, koji je inicirao Centar za vizualne studije, a intencija istraživanja bila je profilisati hrvatsku dizajnersku scenu.

"Primarni fokus istraživanja nije bilo hronološko i sveobuhvatno bilježenje istorije dizajnerskog rada, već sagledavanje ove specifične dizajnerske prakse, od njenog početka sredinom dvadesetih godina prošlog vijeka do kraja 2010. godine, na primjerima odabranih projekekata", objašnjava Mitrović.

On dodaje da su odabrani radovi analizirani u dizajnerskom kontekstu, za razliku od dosadašnje prakse, gdje su najčešće posmatrani kroz umjetnost u novim medijima, te tako nijesu dobili odgovarajuću kritičku refleksiju.

"Obuhvaćeni su projekti koji su bili samoinicirani, nastali autorskim eksperimentisanjem s novim medijima koji su unijeli konceptualne, dizajnerske , medijske i tehnološke novosti, te su tako značajno uticali na lokalnu scenu. Radi se inovativnim, istraživačkim i progresivnim radovima koji razmiju nove medije kao specifičan oblik komunikacije,a ne kao tehnološku zamjenu za „stare medije“", kaže autor.

Inače, razvoj dizajna u području novih medija u hrvatskom kontekstu posmatran je u tri glavne faze, koje nijesu nužno u odnosu lineranog vremenskog slijeda, već se prepliću tj. odvijaju katkad istovremeno.Urednik i autor predgovora je Dejan Kršić, dizajn potpisuje Oleg Šuran, a knjiga je izašla u izdanju Odsjeka za dizajn vizuelnih komunikacija Umjetničke akademije (DVK/UMAS).

Bonus video: