Retrospektivna izložba Milije Pavićevića večeras na Cetinju

Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore, a suorganizator je Narodni muzej Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 11:10h

Retrospektivna izložba Milije Pavićevića biće otvorena večeras u 20 sati u galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Biće prikazan Pavićevićev četvorodecenijski opus, raspon od prvih radova s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka do najnovijih, rađenih 2012. godine.

Ova izložba ne samo što zbirno i izborno tematizuje Pavićevićev rad, već doprinosi i smještanju njegovog opusa u šire kontekste, a najprije onaj koji se tiče njegovog važnog, posebnog i neizbježnog mjesta u istoriji savremene crnogorske umjetnosti.

Milija Pavićević je rođen 1950. godine na Cetinju. Dobitnik je “ Trinaestojulske nagrade“ i nosilac najvećeg državnog statusa u okvirima struke - „istaknuti umjetnik“. Do sada je imao preko 20 samostalnih izložbi. Predstavljao je Crnu Goru na najvećoj međunarodnoj smotri likovne umjetnosti, na Venecijanskom bijenalu 2001. godine. Njegovi radovi su selektovani za brojne domaće i međunarodne relevantne izložbe, između ostalih: Jugoslovenska dokumenta '89 (1989), Cetinjski bijenale (1991, 1994, 2002, 2004), Bound/Less borders (2002/2003), Susjedstva na daljinu-Nova približavanja (2004), Montenegrin Beauty (2005), I Bijenale u Konjicu, No Network (2011), Kolekcija Podgorica za muzej Ars Aevi, Fluidentiteti (2012).

Povodom retrospektivne izložbe štampana je reprezentativna monografija čiji je izdavač Centar savremene umjetnosti Crne Gore a suizdavač Narodni muzej Crne Gore. U monografiji se nalaze tekstovi pet autora - Petar Ćuković, Jerko Denegri, Jovan Čekić, Svetlana Racanović i Vladimir Đurišić kao i oko 200 reprodukcija u boji.

Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore, a suorganizator je Narodni muzej Crne Gore.

Kustos izložbe je Petar Ćuković koji će i otvoriti izložbu, a postavku su zajedno napravili Ćuković i sam autor. Izložba će biti otvorena do 10. juna.

Bonus video: