Marović i Kuljača 2. jula u sudnici

Apelacioni sud ukinuo je osuđujuću presudu, kojom su Marović i Kuljača, osuđeni na četiri, odnosno pet godina zatvora
7 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 08:15h

Sutkinja Valentina Pavličić zakazala je za 2. jul početak ponovljenog sudskog procesa optuženima u aferi “Zavala”, saznaju “Vijesti” u Višem sudu u Podgorici.

Apelacioni sud ukinuo je osuđujuću presudu, kojom je Pavličić, u junu prošle godine, osudila bivšeg potpredsjednika Opštine Budva Dragana Marovića na četiri godine zatvora. Zbog istog krivičnog djela, Rajko Kuljača, bivši gradonačelnik Budve, osuđen je na pet godina.

U obrazloženju rješenja Apelacionog suda o razlozima za ukidanje osuđujuće presude, navodi se, između ostalog, “da je prvostepena presuda nerazumljiva, jer se ne zna koji je zakon primijenjen”.

U prvostepenoj presudi piše da su Marović i Kuljača, kao rukovodioci Opštine, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću "Zavala invest", koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

U tome su im, kako piše u presudi, umišljajno pomogli članovi komisije koja je procjenjivala radove na fabrici za preradu vode.

Čitajući tada presudu, Pavličić je kazala da Kuljača, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, nije donio odluku o pokretanju otvorenog postupka javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji fabrike, već je donio nezakonitu odluku putem šoping metode.

Objasnila je da je on, shodno tadašnjoj funkciji, bio upoznat sa zaključcima Vlade, koji su donijeti u cilju borbe protiv nelegalne gradnje.

“Jedan od zaključaka je bio da se ne smiju naplaćivati komunalije od nelegalnih graditelja ili ukoliko su već naplaćene, da se iste vrate i da se započeti objekti u temelju ruše. Kuljača je bio dužan to izvršavati, a tokom postupka je utvrđeno da čini suprotno, i da to čini samo sa jednim ciljem, a to je da 'Zavali invest' donese imovinsku korist”, istakla je tada sutkinja.

“Jedan od zaključaka je bio da se ne smiju naplaćivati komunalije od nelegalnih graditelja ili ukoliko su već naplaćene"

Dodala je da je nesporno utvrđeno da “Zavala invest”, u trenutku započinjanja gradnje, nije imala dozvolu, niti se obraćala resornom ministarstvu zahtjevom za dobijanje dozvole.

Marović se, kazala je Pavličić, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, dogovorio sa predstavnicima “Zavale invest” da se izgradi fabrika, bez prethodno utvrđene količine i cijene radova i odobrenja za postavljanje objekta za smještaj postrojenja:

"Zašto je zajedno sa Kuljačom i Pinjatićem donosio odluke i imenovao članove Komisije, iako to nije investicija opštine. I pored činjenice da je voda Budvi zaista neophodna, do nje se ne može dolaziti uz kršenje odredbi zakona i nepoštovanje određene zakonske procedure, čiji god to bili ultimatumi i zahtjevi”, saopštila je Pavličić.

Bonus video: