spremna 52 filma

"Veliki Getsbi" otvorio 66. Kanski festival

U okviru ovogodišnjeg festivala u Kanu biće prikazana 52 dugometražna filma u različitim selekcijama
64 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 07:50h

Projekcijom “Velikog Getsbija” Austrijanca Baza Lurmana, sa Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi, juče je u Kanu otvoren 66. filmski festival.

U okviru ovogodišnjeg festivala u Kanu biće prikazana 52 dugometražna filma u različitim selekcijama, a 19 će se takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu. Predsjednik žirija je Stiven Spilberg, a članovi su glumci Nikol Kidman i Kristof Volc, Danijel Otej i Vidija Balan, kao i reditelji Naomi Kavase, Ang Li, Kristijan Munđiju i Lin Remzi.

Tjeri Fremo, direktor festivala, obećao je mješavinu tradicije, nezavisnih autora, otkrovenja, zvijezda i iznenađenja. I, naravno, seksa.

“Vidjećemo različite filmove u kojima je seksualni čin prikazan prilično direktno”

“Vidjećemo različite filmove u kojima je seksualni čin prikazan prilično direktno”, potvrdio je Fremo u intervjuu za italijanski “Mesađero”, ali on sumnja da će fikcija izazvati bilo kakav skandal “kada je realnost toliko grozna”. Fremo kaže da i ove godine pitanje identiteta nastavlja da proganja autore. “Ko smo na ovoj Zemlji? To će biti najčešće postavljano pitanje na Kanu”.

Pored francuskih filmova, u zvaničnom dijelu konkurencije za Zlatnu palmu Francuska je predstavljena i u raznim koprodukcijama. Prvi put, iranski film “Le pashe” Asgara Farhadija snimljen je u Francuskoj sa francuskim glumcima Berenis Bežo i Taharom Tahirom i francuskim producentom. Isto tako, film “The Immigrant” Amerikanca Džejmsa Greja, sa Marion Kotijar i Hoakinom Feniksom, snimljen je u Engleskoj, ali većim dijelom ga je finansirala Francuska.

Američki film je ove godine veoma zastupljen u Kanu, u zvaničnoj selekciji sa nezavisnim filmovima “Inside Llewyn Davis” braće Koen, “Nebraska” Aleksandera Pejna i “Behind the Candelabra” Stivena Soderberga.

Azija će biti zastupljena u zvaničnoj konkurenciji sa kineskim rediteljem Đija Džangkeom. Biće prikazana i dva japanska filma “Like Father, Like Son” reditelja Kore-Eda Hirokazua i “Shield od Straw” reditelja Takaši Mikea.

Ukupno je 19 filmova u konkurenciji za Zlatnu palmu. Italijan Paolo Sorentino se takmiči sa filmom “La Grande Bellezza”, a Nikolas Vinding Refn sa “Only God Forgives”.

U trci je pored Ozonovog filma “Jeune et jolie”, još pet francuskih filmova među kojima je ostvarenje Abdelatifa Kešiša “La vie d'Adele”. Indija je ove godine pozvana kao gost, na obilježavanju 100 godina indijske filmske industrije “Bolivud".

Crnogorska kinematografija na Kanskom festivalu >>>

Galerija

Preporučujemo za Vas