Raković medaljom potvrdila kvalitet

"Dokazali smo da je ta taktika koju radimo u klubu ispravna i da osvajamo medalje, ne samo u starijim već i u mlađim kategorijama"
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 13:26h

Crnogorska karate reprezentacija je nisku uspjeha nastavila bronzom Marine Raković na 48. Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Uz treće mjesto članice podgoričkog Omladinca, za medalju se sa trofejnim reprezentativcem Njemačke, Džonatanom Hornom borio i Almir Cecunjanin, koji je na kraju završio kao peti, dok su Danilo Lučić i muška ekipa u borbama izgubili u razigravanju za medalje, pa su u ukupnom poretku zauzeli 7. mjesta.

Raković je u kategoriji do 68 kilograma odbranila bronzu sa prethodnog prvenstva Starog kontinenta na Tenerifama.

"Srećna sam što sam osvajanjem bronzane medalje u Budimpešti opet obradovala svoj klub Omladinac i državu Crnu Goru. Bila sam sigurna u uspjeh, jer sam se odlično pripremila. Trenirala sam po tri puta dnevno i znala sam da mogu do medalje. Išla sam na to da ona ovoga puta bude sjajnija, ali..."

"Dokazali smo da je način na koji radimo u klubu pravi, jer i naši takmičari u mlađim uzrasnim kategorijama osvajaju najznačajnije medalje. Hvala treneru koji nas je spremio tako dobro, članovima kluba koji su mi pomagali, bili uz mene i motivisali me. Nadam se da će se sav rad i zalaganje isplatiti i medaljom na Mediteranskim igrama u Mersinu", kazala je Raković na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali predsjednik Karate saveza Crne Gore Vladimir Mrvaljević, ženski selektor u borbama Slavenko Bajić, muški selektor u borbama Dragoljub Fatić, kate selektor Jugoslav Bukilić i generalni sekretar Saveza, Boris Vuković.

"Nedostajalo je samo malo sportske sreće da se Raković plasira u finale, jer je bila bolja od protivnice u polufinalu. Bila je još bolja nego prošle godine i dokazala da uspjeh na Tenerifima nikako nije bio slučajan. I nije mi jasno kako su sudije tokom preglasavanja bodovale i pobjedu u polufinalu dodijelile Austrijanki. Falilo je možda malo više eksplozivnosti u posljednjih 15 sekundi. I ovako je ostvaren veliki uspjeh, a nekoliko ciklusa reprezentativnih priprema i učešće na turnirima su dali rezultat. Za bolji i veći uspjeh, pokazalo se da je neophodno učešće na neuporedivo jačim turnirima u Njemačkoj, Francuskoj i Turskoj, ali naš sport za to nema novca", naglasio je Bajić.

A vrhunski karate u Budimpešti demonstrirala je i muška ekipa u borbama, predvođena sjajnim Cecunjaninom i Lučićem.

"Cecunjanin je sa poenom razlike izgubio od evropskog prvaka, a nakon napornog takmičenja u ekipi falilo mu je svježine da se u borbi za bronzu suprotstavi Njemcu, koji je osvajač medalja sa najvećih takmičenja", naglasio je Fatić.

Za razliku od prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Parizu, naša selekcija u katama je bila daleko od medalje.

"Iako smo se trudili da nadanjima i rezultatskim imperativom ne opterećujemo takmičare, ipak nijesu izdržali pritisak. Razlog tome treba tražiti u nemogućnosti učešća na najvećim turnirima, gdje se stiče potrebno iskustvo i uči kako se izboriti sa pritiskom u velikim mečevima", objasnio je Bukilić.

Prepolovljen budžet

U konkurenciji 497 takmičara iz 45 zemalja, Crna Gora se bronzom Marine Raković svrstala među 25 zemalja koje takmičenje nijesu završile bez medalje.

"Osvojena je treća seniorska medalja od sticanja nezavisnosti. To je dokaz da imamo dobar rad u klubovima, da selektori dobro rade i da je Savez sve ispratio na pravi način", kazao je predsjednik KSCG Vladimir Mrvaljević.

On je konstatovao da je Crna Gora u osam najuspješnijih evropskih reprezentacija u mlađim uzrasnim kategorijama, sa zlatnim medaljama u kadetskom, juniorskom i uzrastu mlađih seniora na svjetskim i evropskim prvenstvima.

"Prepoznati smo i cijenjeni u svijetu, pa će Herceg Novi početkom juna biti domaćin 11. Prvenstva evropskih regija, naši treneri i sudije su nosioci najvećih zvanja, a karate je jedan od najpopularnijih sportova u Crnoj Gori sa 5.000 aktivnih takmičara. A neko, ko je raspoređivao državni novac za crnogorski sport, karateu je dodijelio 30.000 eura za ovu godinu. Dva puta manje u odnosu na prošlu, pa pitam je li to nagrada za sjajne rezultate crnogorskog karatea?! Napravljena je velika greška, kojom je postojanje našeg karatea dovedeno u pitanje. I to sada, kada je karate i zvanično uvršten u Evropske igre 2015. godine pod okriljem MOK-a, a kandidat je za program OI 2020. godine", sa čuđenjem je prokomentarisao Mrvaljević.

Bonus video: