Milivoje Milović štrajkuje jer ga je iznevjerio Radović

Momčilo Milić 30. decembra 2000. godine sa pet metaka ranio je Milivoja Milovića, a za to je, navodi Nina Milović, osuđen tek nakon 12 godina
461 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 12.03.2012. 10:04h

Nepun mjesec nakon što je uz obećanja direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Milana Radovića i načelnika KP Doma Uroša Bogavca da će mu pomoći prekinuo štrajk glađu i žeđu zatvorenik Milivoje Milović (34) od danas će ponovo odbijati hranu i vodu.

Sredinom februara Radović i Bogavac Miloviću su obećali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da mu obezbijede ponovno suđenje i kazali mu da uvijek sa njima može razgovarati o eventualnim problemima tokom izdržavanja kazne. Njihova obećanja važila su samo dok je Milović prekinuo štrajk, tvrdi njegova supruga Nina.

"Milan Radović i Uroš Bogavac obećali su mu da će, ako prekine štrajk glađu i žeđu, čim se bude moglo doći do Podgorice, jer je tada bilo sniježno nevrijeme, uzeti njegov predmet i založiti sav svoj autoritet da mu pomognu. Ništa od tada nijesu uradili, uprkos tome što su mu rekli da će kad god bude potrebno razgovarati sa njim i da čak ne mora ni molbe za prijem da im piše, a sada ga ne konstatuju.

Od prekida štrajka napisao je Bogavcu tri molbe za prijem, ali uzalud. Pismeno ga je obavijestio da će od danas štrajkovati i zamolio ga da mu svaki dan omogući mjerenje kilaže i šećera kako bi imao dokaz da štrajkuje, ništa mu nije odgovoreno. On smatra da je ovo jedini način da dokaže da je nepravedno osuđen. Prvobitno je oslobođen optužbe za djelo koje mu se stavlja na teret, zatim u ponovljenom postupku na osnovu sudskog ubjeđenja, bez ijednog dokaza osuđen je na četiri godine, a onda na dvije i po, i sve to za djelo sa kojim nema veze", tvrdi Milovićeva.

Milivoju Miloviću je stavljeno na teret krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, počinjeno u februaru 2005. godine na štetu sugrađanina Momčila Milića. Vijeće sudije Hasnije Simović u oktobru 2009. godine donijelo je oslobađajuću presudu koju je Apelacioni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje koje je dodijeljeno sudiji Zoranu Šćepanoviću. Vijeće sudije Šćepanovića osudilo ga je na četiri godine zatvora, što je Apelacioni sud ukinuo i u ponovnom suđenju Milović je osuđen na dvije i po godine zatvora.

On će od danas štrajkovati glađu jer smatra da zbog svih propusta koji su se desili tokom prethodnog procesa, kao i svih dokaza koji idu njemu u prilog, treba da dobije pravo na ponovno suđenje.

"Svi dokazi, ali i ono što se dešavalo tokom suđenja, izjave oštećenog koje su se mijenjale od suđenja do suđenja, poništavanje presuda, odbijanje vršenja rekonstrukcije događaja, ukazuju na flagrantno kršenje ljudskih prava i sloboda. Konzilijum ljekara koji je na zahtjev Apleacionog suda vještačio da li je Milivoje u momentu pokušaja ubistva Milića bio sposoban za to dijelo zaključio je da on ni psihički ni fizički to nije bio sposoban da uradi. Jedino razumno objašnjenje ovakvog cirkuskog procesa - sramne presude, vraćanja prve prvostepene presude - oslobađajuće sa Apelacionog suda na isti, a zatim osuđujuća presuda od Višeg suda, pa potvrda od Apelacionog i Vrhovnog nesumnjivo ukazuje na to da je na pravosuđe vršen pritisak ili da ima elemenata korupcije. Oštećeni Milić je u bliskim rodbinskim odnosima sa visokim funkcionerom SNP-a i sumnjam da taj funkcioner ima veze sa ovim", kazala je supruga osuđenika Mliovića.

Još nosi metak u glavi

Milivoju Miloviću od ranjavanja 2000. godine nije izvađen jedan metak iz glave. U medicinskoj dokumentaciji Milovića navodi se da je on osoba sa teškim fizičkim i psihičkim invaliditetom i da svaki udarac u bradu ili potiljak, svaki skok sa visine, svaki pad u nesvijest sa udarom glave u tlo, svaki pad sa bicikla, motocikla, direktan sudar u automobilu ili naglo zaustavljanje može da dovede do minimalnog pokretanja metalnog tijela u mozgu, povrede moždanog stabla i smrti.

Uprkos tome, tokom februarskog masovnog štrajka glađu u ZIKS-u Milovića su, tvrdila je tada njegova supruga, pretukli službenici Veljo Perović i Marinko Đukanović. Njen suprug, kazala je ona tada, pretučen je dok su ga trojica službenika držala, a uprava ZIKS-a nije joj dozvolila da pogleda snimak sa kamera koje postoje unutar te ustanove.

Perović je tada demantovao optužbe Milovićeve, ali nakon toga nekoliko službenika ZIKS-a u nezvaničnom razgovoru sa "Vijestima" kazali su da Perovićeva izjava ne odgovara istini. Milovićeva supruga tvrdi da je, uprkos tome što je tokom štrajka obećano da niko neće trpjeti posljedice, njenom suprugu onemogućeno da nastavi sa radnim angažmanom u kuhinji ZIKS-a, na mjestu na kom je bio prije februarskog štrajka.

Bonus video: