Mitropolit Mihailo došao, suđenje odloženo

Odloženo ročište po tužbi Mitropolije crnogorsko primorske protiv CPC
126 pregleda 0 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2013. 10:07h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo-Miraš Dedeić, juče se konačno pojavio u Osnovnom sudu, kako bi svjedočio na suđenju po tužbi Mitropolije crnogorsko-primorske.

On se nije odazivao na ranije pozive suda, pa je sutkinja Maja Zeković naredila njegovo privođenje. Do toga, ipak, nije došlo, jer je Mihailo policiji, dan ranije, obećao da se pojaviti na sudu. Uprkos tome što se pojavio, ročište je odloženo jer se nije pojavio drugi tuženi - Dragan Pavlović.

Njih dvojicu i Jovana Tomovića tužila je Mitropolija crnogorsko-primorska zbog nasilnog upada u crkvu Svetog arhangela Mihaila u Rogamima 25. avgusta 2011. godine.

Prema podacima Uprave za nekretnine crkva u Rogamima, na kojoj je te godine obijena brava, vodi se kao vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske. Branilac okrivljenih Željko Tomović, kazao je da je Pavlović odsutan zbog zdravstvenih problema. Zeković je naredila da joj se u roku od 24 časa dostavi medicinska dokumentacija Pavlovića.

Jedan od punomoćnika MCP, advokat Dalibor Kavarić, kazao je juče “Vijestima” da je državni tužilac procijenio da ne treba da goni optužene, zbog čega je Mitropolija morala privatnom tužbom da potraži pravdu.

“Jugoslav Krpović i ja smo kao punomoćnici Mitropolije podnijeli privatnu tužbu 29. novembra 2011. godine. Od tada do danas nije održano nijedno ročište, jer se nije pojavljivao ili prvookrivljeni Dedeić ili drugookrivljeni Pavlović ili trećeokrivljeni Tomović, koji moraju biti svi prisutni kako bi se održao glavni pretres”, istakao je Kavarić.

Predmet je od marta 2012. godine dat u rad sutkinji Zeković.

“Do sada je i sutkinja Zeković odlagala ročište, sa tim što je prije današnjeg cetinjskoj policiji izdala naredbu za prinudno dovođenje Miraša Dedeića, pa se isti na današnjem glavnom pretresu pojavio po naredbi Osnovnog suda. Međutim, jedan od optuženih se opet nije pojavio pod izgovorom navodne bolesti”, kazao je Kavarić. Glavni pretres je odložen za 31. maj.

Možda ima dvojnika

Krpović je na jučerašnjem ročištu tražio da sutkinja Zeković uzme lične podatke mitropolita Mihaila, kako bi se utvrdio njegov indetitet, na šta je ovaj kazao da “možda imam dvojnika”.

Dedeić, koji živi na adresi Gruda bb na Cetinju, kazao je sutkinji da je rođen 8. novembra 1938. godine.

Prilikom upisivanja mjesta rođenja, naveo je da je rođen pod Durmitorom, ali da je u dokumentima Pavino Polje zavedeno kao mjesto rođenja.

Bonus video: