Svjedočenje bivšeg zarobljenika u Morinju: Kuvar Ivo, batinaš s kutlačom

Optuženi Ivo Menzalin prigovorio je svjedočenju Iva Z. Kordića (65) iz Cavtata, ističući da nikad nije bio prisutan kad se pralo vojničko posuđe
476 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 16:54h

Ivo Z. Kordić (65) iz Cavtata, hrvatski ratni zarobljenik, svjedočeći juče u nastavku suđenja rezervistima JNA optuženima za ratni zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima u logoru Morinj, kazao je da ga je kutlačom tukao Ivo kuvar, dok je ispred hangara prao vojničko posuđe za podjelu hrane.

“Zarobljen sam 20. oktobra 1991. godine i u Morinju sam bio 50-ak dana. Doživio sam psihičko maltretiranje koje se ne može opisati.

Kordić je tražio da sud ispita gdje je nestalo njegovo porodično zlato, jer je, kako tvrdi, opljačkan po dolasku u Morinj, a tada mu je uzet porodični nakit, dijamantski prsten i vjerenička burma, koji mu nijesu vraćeni

Dva puta sam fizički maltretiran od Iva kuhara. Ja to neću zaboraviti nikada, ali to sam oprostio, tako da oni mogu živjeti kao i do sada.

Možda sam i ja pomalo kriv, jer kada su tražili ko hoće da opere vojničko posuđe vani, ja sam se prijavio. Zatim me Ivo kuhar tjerao - 'brže, brže' i udarao me kutlačom.

Osim njega, niko me nije udarao u logoru Morinj”, kazao je svjedok Kordić pred specijalnim vijećem sudije Milenke Žižić u podgoričkom Višem sudu.

Na kraju svjedočenja, Kordić je tražio da sud ispita gdje je nestalo njegovo porodično zlato, jer je, kako tvrdi, opljačkan po dolasku u Morinj, a tada mu je uzet porodični nakit, dijamantski prsten i vjerenička burma, koji mu nijesu vraćeni.

Optuženi Ivo Menzalin, kuvar po zanimanju, prigovorio je njegovom svjedočenju, ističući da nikada nije bio prisutan kada se pralo vojničko posuđe.

Mrlja na licu države: Logor Morinj

Advokati Vladimir Vuleković i Branislav Lutovac, branioci Menzalina i Špira Lučića, prigovorili su da svjedoci Kordić, Robert Hausvička, Antun Moretić, Vid Oberan, Dominik Begić, Baule Antun, nijesu imali dokumenta koja im je izdala JNA, kojim bi dokazali svojstvo ratnih zarobljenika prema članu 18 III Ženevske konvencije, i da Oberana i Antuna nema u registru branitelja Hrvatske.

U januaru prošle godine, četvorica bivših pripadnika JNA osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u sabirnom centru u Morinju 1991. i 1992. godine.

Ivo Gojnić je osuđen na dvije, Špiro Lučić i Boro Gligić na po tri godine, dok je Ivo Menzalin osuđen na četiri godine zatvora.

Suđenje se nastavlja 28. maja.

Galerija

Bonus video: