Novi film Vesa Andersona otvara festival u Kanu

U filmu “Moonrise Kingdom” igraju Edvard Norton, Brus Vilis, Bil Marej, Franses Makdormand, Tilda Svinton i Harvi Kajtel
69 pregleda 0 komentar(a)
Ves Anderson, Foto: Guardian.co.uk
Ves Anderson, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 12.03.2012. 08:21h

Novi film Amerikanca Vesa Andersona “Moonrise Kingdom" otvoriće 16. maja 65. Međunarodni filmski festival u Kanu, saopštili su juče medijima organizatori.

Anderson, koji je napisao scenario za film s Romanom Kopolom, reditelj je filmova “Rašmor” (1998), “Kraljevski Tenenbaumi” (2001), “Vodeni svijet Stiva Zisua” (2004) i “Voz za Dardžiling” (2007).

U filmu “Moonrise Kingdom” igraju Edvard Norton, Brus Vilis, Bil Marej, Franses Makdormand, Tilda Svinton i Harvi Kajtel.

Predsjednik žirija kanskog festivala biće italijanski glumac i režiser Nani Moreti, koji je na toj manifestaciji 2001. nagradjen Zlatnom palmom za film “Soba moga sina”. Festival u Kanu trajaće do 27. maja.

Radnja Andersonovog filma smještena je u šezdesete, a glavni protagonisti su dvoje zaljubljenih tinejdžera koji bježe iz svoga grada. Brus Vilis bi u filmu trebao da tumači ulogu gradskog šerifa koji je u tajnoj vezi s majkom nestale djevojke, Edvard Norton će utjeloviti šefa izviđača koji isto pomaže u potrazi za nestalim parom, a Bil Marej bit će u ulozi oca nestale djevojke.

Vesli Vejls Anderson (rođen 1. maja, 1969.) je američki režiser, scenarista, i filmski producent dugometražnih igranih filmova, kratkih igranih filmova i TV reklama. Bio je nominovan za nagradu Oskar za 2001. za najbolji originalni scenario za film “Kraljevski Tenenbaumi”.

Anderson je pohađao “Westchester High School” i “St. John's School” (Texas), privatnu školu u Hjustonu, koja će se kasnije pojaviti kao lokacija gde se odvija radnja njegovog drugog filma, “Rašomor”.

Kao i njegov junak iz ovog filma, Maks Fišer, Anderson je pisao i režirao pozorišne komade koji su izvođeni na sceni ove škole. Anderson je studirao filozofiju na “University of Texas”, gde je upoznao Ovena Vilsona. Poslije snimljenog kratkog filma “Bottle Rocket”, Andersona i Vilsona je zapazio producent Džejms L. Bruks. Uz njegovu pomoć film se pojavio na Sandens filmskom festivalu što im je pomoglo da skupe novac za dugometražnu verziju istog naziva ''Bottle Rocket”.

Anderson provodi vrijeme između Njujorka i Pariza. Njegov krug prijatelja čine razni filmski stvaraoci, među njima su scenarista Noa Baumbah, glumica i scenaristkinja Sofija Kopola, Oven Vilson... Ves Anderson se smatra autorskim rediteljem.

Bonus video: