savjet stomatologa

Ortodoncija: Za skladan izgled lica

Prostim riječima ortodoncija je grana koja prati rast i razvoj lica i vilica i ukoliko je došlo do nekih poremećaja
275 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2012. 12:26h

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi, između ostalog, proučavanjem i ispravljanjem položaja zuba u vilici.

Zbog velike popularnosti ove grane u sljedećih nekoliko brojeva ćete čitati o nekim mogućnostima koje vam ortodoncija pruža i to prije svega kroz odgovore na pitanja šta je to ortodoncija, koji su to pacijenti i koje su to promjene koje ona liječi, kako te promjene spriječiti i na kraju kako i na koji način ih izliječiti.

Knjiška definicija ortodoncije bi glasila da je to stomatološka grana koja se bavi proučavanjem i nadzorom dento-facijalnog rasta i razvoja od rođenja do zrelosti uključujući sve preventivne, interceptivne i terapijske zahvate kod dentalnih, dento-alveolarnih, maksilarnih, inter-maksilarnih i maksilo-facijalnih nepravilnosti.

One iziskuju korekciju uz pomoć mehaničkih sila ili stimulacijom i preusmjeravanjem funkcionalnih sila unutar maksilo-facijalnog kompleksa uz pomoć posebno konstruisanih naprava da bi se uspostavili optimalni okluzioni odnosi i skladan izgled lica.

Prostim riječima ortodoncija je grana koja prati rast i razvoj lica i vilica i ukoliko je došlo do nekih poremećaja, utiče na to da one budu ispravljene.

Sva ona stanja u kojima postoji odstupanja od normalnog odnosa jednih zuba prema drugim u istom zubnom luku, kao i prema zubima suprotnog luka, označavaju se kao malokluzije.

Te nepravilnosti, kojim se ortodoncija bavi, grubo se dijele na:

- nepravilnosti pojedinih zuba – kao što su prekobrojni ili nedostajući zubi, loše postavljeni zubi itd.;

- nepravilnosti zubnih lukova – kao što su tjeskoba ili rastresitost zuba u vilici;

- nepravilnosti grupe zuba u različitim ravnima – ovdje pripadaju promjene položaja grupe zuba u sve tri ravni (naprijed - nazad, gore - dolje, lijevo – desno), pa tako, na primjer, ovdje spadaju progenija zuba (izbačeni prednji zubi naprijed), duboki zagriz (kada gornji prednji zubi prekrivaju donje), obrnut preklop (kada donji prednji zubi prelaze preko gornjih) i još mnogi drugi.

Ono što treba imati u vidu jeste da se kod ovih, kao i kod svih drugih, nepravilnosti uvijek polazi od "normalnog", što otežava stvari jer su kriterijumi za "normalno" individualni.

U sljedećem članku čitaćete nešto više o mjerama prevencije ovih promjena. (www.mojstomatolog.net)

Preporučujemo za Vas