Malim manevrima do velikih promjena

Umjesto industrijski proizvedenih grickalica, za užinu ćemo da pojedemo voće i povrće – svježe i nerafinisane namirnice sa životnom energijom!
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2012. 18:41h

Šta bih mogla da vam kažem novo o zdravijoj ishrani, a da to već niste mogli da pročitate ili čujete? Ne mnogo, znam. Ali, ono što možemo zajedno da uradimo je da kao jedna radoznala ekspedicija krenemo u istraživanje.

Nepregledna je džungla informacija: šta jesti, šta ne? Šta je korisno, šta je možda štetno?

Da li da jedemo bez razmišljanja ili da sa kalkulatorom oko vrata i kalorijskim tablicama umjesto maramice u džepu, prije svakog obroka napravimo ozbiljan proračun?

Da li nam treba navigacija da se ne izgubimo na putu hrane i pića od njihove proizvodnje, preko tanjira i probavnog sistema do svakog tkiva i ćelije?

Šta je to pametna ishrana? Da li je svaka hrana bezbjedna?

Zašto ljudi postaju sve gojazniji, a ne sve bolje hranjeni?

Nadam se da još niste odustali od čitanja i makar u mislima odlutali u šetnju, na vožnju biciklom ili na plivanje.

Pred nama je izazov da osvijestimo potrebu za zdravijim stilom života, čiji su sastavni djelovi zdravija ishrana, fizička aktivnost i način našeg odgovora na stres.

Promocija zdravlja i prevencija bolesti ne moraju da budu dosadne i naporne aktivnosti.

Aktivan život nije odricanje i lišavanje, ako govorimo o uživanjima iz tanjira, niti bol i trpljenje od bjesomučnog vježbanja.

Možemo da stvorimo uzbudljiv i pozitivan pristup za razvijanje svojih mentalnih, fizičkih i intelektualnih potencijala!

Kada govorimo o hrani, obično su dovoljni mali manevri u jelovniku, da se postignu čudesne promjene. Iskoristi dan! Što smo u boljoj formi, imamo više aktivnih sati u jednom danu.

Kojim prevoznim sredstvom možemo da se vratimo prirodi?

Da li ste čuli za vremensku kapsulu koja će da nas vrati u kuhinje naših baka? Tradicija, istorija i kultura imaju mnogo ukusnih recepata za nas.

Korak broj 1: umjesto industrijski proizvedenih grickalica (čitaj: prazne kalorije, šećeri i masnoće ), za užinu ćemo da pojedemo voće i povrće – svježe i nerafinisane namirnice sa životnom energijom!

Kažu da je zdravlje polovina tanjira voća i povrća.

Vjerujte, naš organizam će nam biti zahvalan! Dragi roditelji, bake, deke, tetke i strine, šapnite to svojoj djeci!

Za dobar početak, nazdravimo jednim svježe cijeđenim sokom.

Živjeli!

Institut “Balans”

Bonus video: