Italija: Policija pronašla 37 ukradenih remek djela

Slike, čija se vrijednost procjenjuje na 7,5 miliona eura, ukradene su još 1971. iz vile jednog bogatog biznizmena u Rimu
0 komentar(a)
Rubens Isus na krstu, Foto: Telegraph.co.uk
Rubens Isus na krstu, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 10.03.2012. 14:30h

Italijanska policija pronašla je zbirku od 37 remek djela koja su bila ukradena prije više od četiri decenije, uključujući i jednu sliku flamanskog majstora Antonisa van Dajka, kao i djela koja se pripisuju Rubensu i El Greku.

Slike, čija se vrijednost procjenjuje na 7,5 miliona eura, ukradene su još 1971. iz vile jednog bogatog biznizmena u Rimu. Policija ih je pronašla prilikom racije u dvije kuće u vlasništvu 50-godišnje Rimljanke čije ime nije otkriveno.

Žena je podstakla sumnju policije kada je nedavno stavila četiri slike iz ove kolekcije na aukcijsku prodaju.

Žena i njen suprug, koji tvrde da su kupili slike prije 20 godina, optuženi su za prihvatanje ukradene robe.

Pored Van Dajkovog "Portreta viteza", među pronađenim slikama je i Rubensov "Isus na krstu", kao i "Isusovo krštenje" Nikole Pusena, francuskog slikara iz 17. vijeka, koji je proveo većinu radnog vijeka u Italiji.

Od manje poznatih je slika "Bogorodica sa djetetom", djelo slikara iz 13. vijeka Berlingijera Berlingijerija koji je bio Karavađov učenik.

Za dvije slike se vjeruje da su ih naslikali Rubens i El Greko, ali to još ostaje da se potvrdi.

"Rijetko je otkriti ovoliki broj radova tako značajnog umjetničkog dometa", kazala je londonskom Telegrafu Rosela Vodret, stručnjak italijanskog ministarstva kuture.

Bonus video: