PREPOZNAJTE IH

Simptomi upale pluća koje možda niste znali

Kod bakterijskih upala pluća, simptomi se pojavljuju naglo uz drhtanje i groznicu. Uz nju nastaju i bolovi pri disanju na strani koja je zahvaćena upalom i kašalj i iskašljavanje
431 pregleda 0 komentar(a)
UPALA PLUĆA, Foto: Google.com
UPALA PLUĆA, Foto: Google.com
Ažurirano: 05.04.2019. 00:12h

Pneumonija ili upala pluća podrazumeva infekciju plućnog tkiva. Upala se razlikuje u zavisnosti od toga da li je infekcija virusna, bakterijska, gljivična ili prouzrokovana parazitima.

Godišnje od upale pluća oboli oko 450 miliona ljudi, odnosno sedam procenata ukupne svjetske populacije, dok smrt nastupi kod oko četiri miliona ljudi. Posebnu pažnju posvećuje Svjetska zdravstvena organizacija koja ističe da je pneumonija vodeći uzrok smrti djece u svijetu, sa kobnim ishodom od 1,8 miliona svake godine. 

Najčešći simptomi upale pluća: 

Kašalj 

Drhtanje 

Iskašljavanje 

Temperature 

Bol u grudima 

Otežano disanje 

Malaksalost 

Glavobolja 

Bol u mišićima i zglobovima 

Kod bakterijskih upala pluća, simptomi se pojavljuju naglo uz drhtanje i groznicu. Uz nju nastaju i bolovi pri disanju na strani koja je zahvaćena upalom i kašalj i iskašljavanje. Tipičan simptom upale pluća je otežano disanje. 

Kod atipičnih upala pluća nastanak simptoma je postepeno. Temperatura polako raste, i praćena je malaksalošću, umorom, mučninom i dijarejom. 

Virusne se u pravilu ne mogu razlikovati po simptomima upale pluća, ali su po nalazima sličniji atipičnim upalama. 

Hronična opstruktivna plućna bolest ili KOPB je stanje koje nastaje zbog hroničnog bronhitisa i/ili emfizema. 

Simptom upale pluća ovih razmjera je otežan prolaz vazduha i brzo nestajanje daha. Većina oboljelih su pušaći i osobe koje rade u okruženju izloženosti materijama koje iritiraju pluća. Simptomi ove upale pluća često se ignorišu i neprimjetni su, što čini veliki problem. Ova bolest stvara štetu na plućima koja nije popravljiva i jedino što se može je usporiti razvoj bolesti. 

Prevencija 

Ova bolest se vrlo teško prenosi. Najčešće je posledica slabog imuniteta. Zato, kako biste preventirali oboljenje, ključ je uspešno jačanje imuniteta. 

1. Prestanite da pušite - skoro svaki od spojeva koji nastaje izgaranjem cigareta uništava neke ćelije i antioksidante u tijelu, zbog toga organizam slabi i ne može se braniti od ostalih bakterijskih infekcija, uključujući i upale pluća. 

2. Vakcinišite se - kako je upala pluća često jedna od komplikacija gripa, godišnja vakcinacija protiv gripa može biti dobar način da se spriječi nastanak virusne upale. Ovo se posebno preporučuje svim ljudima starijima od 50 godina, posebno ako bolujete od neke bolesti ili ste pušač. 

3. Često perite ruke - kroz dan je moguće doći u kontakt sa mnogim mogućim uzročnicima pneumonije. 

4. Brinite o sebi - pod ovo mislimo da svom telu i umu pružate dovoljno snage i energije za svaki dan kroz zdravu ishranu, barem povremeno vježbanje i kretanje na svježem vazduhu, i dovoljno sna. Smanjite stres jer je on često uzrok pada imuniteta.