Mitar Đurić osvojio titulu sa Trentinom

Mitar Đurić, koji je karijeru počeo u Budućnosti, u petom meču je upisao osam poena (šest iz napada, po jedan iz bloka i servisa)
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 09:40h

Nakon godine pauze, odbojkaši Trentina ponovo su prvaci Italije – u petom i ponovo uzbudljivom meču finala plej-ofa, Trentino je sinoć na svom terenu savladao Pjaćencu 3:2 (25:23, 21:25 25:22, 19:25, 15:12), i revanširao se Pjaćenci za poraz u finalu plej-ofa 2009. godine.

Bivši trostruki uzastopni šampion Evrope je, tako, na najbolji način krunisao sjajnu sezonu, u kojoj je bio prvi u regularnom dijelu prvenstva, osvojio je Kup Italije i titulu klupskog prvaka svijeta. U ligi šampiona je stao u osmini finala, gdje je nakon zlatnog seta ispao od ruskog Dinama iz Moskve.

Što se samog meča tiče, odlučen je u petom setu, u kojem je Trentino poveo 6:1, ali je Pjaćenca bila bliža trijumfu kada je povela 12:11. Međutim, domaćin, koji je igrao bez prvog tehničara, Brazilca Rafaela (njegova zamjena Žak Sintini je odigrao odlično, bio, možda, i najzaslužniji za trijumf), sa četiri uzastopna poena je stigao do treće titule u istoriji.

Najbolji poenteri u Trentinu bili su Strokr i Kazijski sa po 17 poena, dok je Mitar Đurić, koji je karijeru počeo u Budućnosti, upisao osam poena (šest iz napada, po jedan iz bloka i servisa).

U poraženom timu prvi poenter tima bio je Simon sa 20 poena, Fei je dodao 19, a Zlatanov 17.

Đurić, koji je prije dvije sezone stigao u Trentino iz Olimpijakosa (ima još jednu godinu ugovora), osvojio je, tako, prvu titulu u Italiji, jer je prošle sezone šampion bio Lube Maćerata.

Mitar Đurić je sin nekadašnjeg proslavljenog reprezentativca Jugoslavije Milana Đurića, koji je krajem devedesetih godina stigao u Budućnost, u kojoj je kao igrač, pomoćni trener i trener mlađih kategorija proveo pet sezona. Upravo je u tom periodu Mitar započeo svoje prvi odbojkaške korake, u pionirima Budućnosti. Interesantno, karijeru je počeo kao primač servisa, nakon čega je prešao na poziciju srednjeg blokera.

Posljednju sezonu u Olimpijakosu je odigrao na mjestu korektora nakon odlaska Ivana Miljkovića. u posljednje tri sezone je bio najbolji igrač (MVP) grčkog šampionata. U Trentino je, međutim, doveden da igra na mjestu srednjeg blokera.

Nakon odlaska iz Budućnosti, 2003. godine, prateći oca Milana, Mitar je nastavio odbojkaški razvoj u kiparskog Pafiakosu, zatim je dvije sezone proveo u grčkoj Orestijadi, a od 2006. godine je bio član Olimpijakosa, sa kojim je osvojio tri titula, dva nacionalna Kupa i dva Super kupa Grčke, a u protekle tri sezone sticao i dragocjeno iskustvo u Ligi šampiona.

U sezoni 2009/2010. je bio rival upravo protiv Trentina, kada je italijanski klub i „bacio oko“ na mladog Đurića, i nije ga ispuštao iz vida sve do potpisivanja ugovora.

Mitar, rođen u Sarajevu, dobio je grčko državljanstvo i izabrao je da igra za Grčku. Zbog toga je i prvi „Grk“ u istoriji Trentina...

Bonus video: