Interventna jedinica policije: Čuvaju noć od budnih

Ekipa „Vijesti” sa grupom Interventne jedinice policije, zaduženom za red i mir u glavnom gradu
272 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 17:30h

Nemam ličnu kartu, jedino sad da odem kući i donesem... Ali znam matični... Nego, znamo li se mi, jesi li ti radio sa Igorem, zapitao je mladić kada mu je službenik Intervente jedinice policije (IJP) rekao da izađe iz “golfa” u kojem je sjedio.

Podgoričanin je, u noći između petka i subote, oko dva sata poslije ponoći, sa djevojkom sjedio na parkingu u blizini zgrade Željezničke stanice kada im je prišla ekipa IJP.

“Ne znamo se. Da li djevojka ima ličnu kartu”, uzvratio je policajac.. Nakon upisivanja njihovih podataka, grupa IJP odlazi dalje.

Tu noć, ekipa “Vijesti” provela je sa pripravnom grupom IJP.

Naši domaćini, Aleksandar Fuštić, Predrag Matović i Aleksandar Leković, vođa grupe, za “Vijesti” su ispričali sa čim se sve sreću pripadnici IJP, ali i pokazali na djelu.

Od 22 do nešto poslije 2 časa poslije ponoći, bez pauze, više puta obiđena je gotovo čitava Podgorica, kontrolisana su “sumnjiva lica”, učesnici u saobraćaju, ali i par sa početka teksta koji se zatekao na pogrešnom mjestu.

Leković objašnjava da oni, kada ugledaju automobil sa razdaljine sa koje su ugledali i “golf” u kojem su bili mladić i djevojka, ne mogu znati ko je unutra. Ipak, njihovo je pravo, ali i obaveza da provjere da li se “dešava nešto sumnjivo”.

“Bez obzira na to gdje se nalaze, da li su u pokretu ili su parkirani, ako nam je nešto sumnjivo, imamo pravo da priđemo i konrolišemo. Nerijetko zateknemo mladiće koji se u tom trenutku drogiraju ili počinioce krivičnih djela”, objašnjava vođa grupe.

Uprkos ustaljenom mišljenju građana da Interventna samo bije i hapsi, pripadnici te jedinice, svaku noć, čuvaju grad od budnih i miran san.

“Građani misle da se mi samo vozimo kroz grad, hapsimo i bijemo, što je neistina. Vozimo se, jer obilazimo teren i djelujemo preventivno, sprečavamo narušavanje javnog reda i mira, uočavamo krivična djela poput provala, krađa, krivičnih djela u vezi sa drogom”, pojasnio je vođa grupe.

Sat poslije ponoći, grupa IJP zaustavila se na bulevaru koji vodi ka Marezi i počela kontrolu učesnika u saobraćaju.

Kada je zaustavljen jedan luksuzan automobil, Leković, koji je unosio podatke u zapisnik, rekao je kolegama da traže provjeru.

Preko radio veze čulo se da se zaustavljeni Podgoričanin povezuje sa više krivičnih djela, od kojih su neka neovlašćeno držanje oružja, zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje dokumenata, nedozvoljena trgovina, pranje novca... Nakon toga uslijedio je pretres.

Policajac ga je zamolio da izađe, okrene se ka vozilu i pretresao prvo njega, a zatim je grupa pretresla automobil. Nisu pronašli ništa.

“Građani misle da ih mi pretresamo iz čista mira. Nikada nikoga ko nije zaslužio ne pretresamo. Uvijek postoji razlog zbog čega je nad nekim pojačan nadzor i zbog čega nekoga kontrolišemo. U ovakvim situacijama, najviše nesvjesni pokreti onoga koga kontrolišemo ili skretanje pogleda ka nečemu, otkrivaju gdje može biti nešto sakriveno. Nekada se desi da danima ne nađemo ništa, ali se onda desi da danima pronalazimo oružje, drogu”, pojašnjava Leković.

Njihova ovlašćenja su, između ostalog, da legitimišu građane, kontrolišu, ako im je neko sumnjiv ili ako procijene da bi kod sebe mogao imati neke nedozvoljene materije, da ga pretresaju... Za mišljenje većine da su skloni upotrebi sile kazali su da su čak i slučajevi opravdane upotrebe sile smanjeni na minimum.

“Kada hoćemo nekog da uhapsimo, ako pruža otpor, moramo ga privesti uz upotrebu sile - palice, jer nemamo drugu mogućnost da ga savladamo, jer nekada oni na nas izvade pištolj, sjekiru... ”, ispričali su policajci.

Leković pojašnjava da su nerijetke situacije u kojima oni koji se žale na rad Interventne, sami sebe povrijede.

“Slučajevi samopovređivanja su veoma česti. U gotovo svim spornim situacijama, kada privodimo nekog, dok ga uvodimo u auto ili u zgradu policije, namjerno udari glavom ili polomi staklo i poreže se. Uz to nam kaže da to radi kako bi nam napakostio. Poslije toga izvadi ljekarsko, onda medijima ispriča da je on kulturan, vaspitan i da smo ga pretukli. To se objavi bez provjere i mi ispadamo krivi, ozloglašeni smo, a da niko ne sasluša što imamo o tome da kažemo. Poslije idemo na suđenja, dokazujemo da smo nedužni. Bilo bi lijepo da češće imamo aktivnosti sa predstavnicima medija i da se to prikaže, jer neko ko nije u čestom kontaktu sa prestupnicima ne može u to da povjeruje, jer mu ne može pasti na pamet što su sve spremni da naprave samo da bi se opravdali i spasili zatvora”, priča Leković.

Takve situacije su, potvrdio je ostatak grupe, veoma česte. Ističu da to najčešće rade zavisnici, sitniji kriminalci...

Interventna, pojasnili su, nema klasičnu smjenu, jer najčešće rade. Kada završe redovnu smjenu, obezbjeđuju utakmice, javne skupove, proteste, idu na hitne intervencije, asistiraju službenicima Hitne pomoći, raznih inspekcija, izvlače stradale iz udesa, obilaze lokale.

Koliko su kompleksni zadaci na koje ih šalju, pokazuje i intervencija grupe koja je bila domaćin “Vijesti”. Nedavno su u podgoričkom naselju Stari aerodrom skoro dva sata pregovarali sa mladićem koji je prijetio da će ubiti majku i sestru.

“Prije nego smo došli pucao je uvis, ispalio nekoliko metaka u svoj automobil. Repetirao je pištolj u nas... Ipak, na kraju smo ga razoružali i uhapsili. Poslije drame, majka je objasnila da je 'malo nervozan'”, kazao je Leković...

Nakon obilaska grada, kontrole nekoliko sumnjivih lica, provjera i pretresa, relativno mirno završila se naša smjena sa grupom IJP. Kada se novinarima prispavalo, pozdravili smo se i ostavili ih da do jutra čuvaju grad.

Sposobni i odabrani momci

Interventna djeluje u sastavu Ekspoziture za javni red i mir Područne jedinice Podgorica, a njeni pripadnici uglavnom su policajci sa dosta staža i iskustva, sportisti kojima od ruke idu borilačke vještine, pojašnjeno je u Upravi policije.

Alen Škrielj, dežurni stariješna, prije nego smo sa pripravnom grupom IJP otišli na teren, objasnio je da je ta jedinica zadužena za rješavanje najsloženijih zadataka u vezi s javnim redom i mirom, da djeluje kada su u pitanju akcije organizovanog kriminala, hapšenja kriminalaca, upadi u objekte u kojima su kriminalci... “Prije svega to su hrabri, sposobni i odabrani momci.

Njih ne angažujemo kada su u pitanju sitne intervencije, već za najkompleksnije poslove iz oblasti težih prekrašaja ili teških krivičnih djela. Zaduženi su i za kriminogena lica iz našeg okruženja. Rejon im je Podgorica, nekada i šire.

Uz to, obezbjeđuju javne skupove, reaguju kada su u pitanju veće tuče, teže saobraćajne nezgode, elementarne nepogode. U noćima vikenda na terenu su osim redovnih grupa i pripravne. U svakoj grupi je po pet policajaca, spremnih da odgovore svim zadacima i izazovima”, pojasnio je Škrielj.

Porodice brane nasilnike

Službenici IJP objasnili su da imaju vrlo malu pomoć od građana. Vrlo rijetko, i oni koji primijete počinioce krivičnih djela ili su čak i svjedoci krivičnih djela, odvaže se da ispričaju što su vidjeli.

“Plaše se da ih neko ne prozove špijunima, ali to nije to. Kada bi građani razmišljali da prijavljivanjem krivičnih djela čuvaju i sebe, bilo bi drugačije”, pojašnjavaju policajci. Najteže im je, kazali su, kada intervenišu u slučajevima porodičnog nasilja.

“Dešava se da pođemo na intervenciju i zateknemo sina koji je polomio sve po kući i pretučene roditelje. To su obično zavisnici ili duševni bolesnici. Razgovaramo sa njima, smirimo situaciju i privedemo ga. Kada oni treba da pođu sa nama i potpišu prijavu, obično odustaju i kažu: najbolje da mu vi zaprijetite, ne možemo ga prijavljivati, neće on više ako mu zaprijetite”, ispričali su policajci..

Takav razvoj događaja, najčešće rezultira time da vrlo brzo ponovo moraju da dolaze i “zaprijete” sinu zavisniku. Porodično nasilje je, istakli su oni, u značajnom porastu. Struktura žrtava porodičnog nasilja je raznolika.

Nekada su žrtve žene, nekada muževi, djeca, roditelji. Ipak, najgore je što se vrlo mali broj zavšava podizanjem optužnice, jer žrtve obično odustaju od prijave ili mijenjaju iskaz, stajući u odbranu nasilnika.

Gledaju i bilježe

Pripadnici Interventne, dok obilaze grad, i kako su pojasnili, preventivno djeluju i uočavaju krivična djela, osim toga, bilježe gdje su i sa kim bezbjednosno interesantna lica sklona vršenju krivičnih djela.

Sve to, ulazi u njihov izvještaj. “Evidentiramo gdje smo ih vidjeli i sa kim, kako su odjeveni... Ako su na ulici, u kojoj i u koje vrijeme ili u kojem su lokalu, sa kim sjede, ali i kojim automobilom upravljaju. To su operativni podaci koji su korisni, jer ako se nešto desi tokom noći, dosta znači.

Kada očevidac ispriča da je vidio počinioca krivičnog djela, bez obzira na to što ga recimo ne zna, opiše ga ili kaže u kakvoj je garderobi bio, provjeri se izvještaj Interventne i uporedi. Na osnovu toga, pa čak i neke najbanalnije informacije, inspektori mogu početi sa sklapanjem mozaika i rasvjetljavanjem krivičnog djela...”, pojasnili su policajci.

Galerija

Bonus video: