Borović: Šta čeka Apelacioni sud?

Još nema odluke o presudi za ubistvo Slavoljuba Šćekića
169 pregleda 0 komentar(a)
Borivoje Borović, Foto: Savo Prelević
Borivoje Borović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2013. 18:22h

Apelacioni sud još nije donio odluku o presudi za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, tvrde advokati odbrane.

Presudom Višeg suda u oktobru 2012. Saša Boreta, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Milan - Čila Šćekić osuđeni su na maksimalne kazne po 30 godina zatvora. Boreta i Bigović osuđeni su zbog podsrtekivanja na ubistvo Šćekića, a Vujadinović i Čila Šćekić zbog ubistva inspektora. Alan Kožar osuđen je na šest godina i deset mjeseci zbog izazivanja tri eksplozije na gradilištu hotela „Splendid“ i reketiranja biznismena Žarka Radulovića.

Branilac Bigovića, advokat Borivoje Borović, juče je kazao “Vijestima” da, iako je krajem aprila objavljeno da je Apelacioni sud potvrdio presudu, odbrana nije dobila takvu odluku.

“Nismo dobili odluku. Provjeravali smo, odluka nije ni urađena, tako da su to bile, ipak, samo neprovjerene informacije na koje smo mi reagovali”, rekao je Borović.

Istakao je da im je odluka već odavno trebalo da bude dostavljena i da je on očekivao da će Apelacioni sud nakon razmatranja žalbe otvoriti glavni pretres.

“To se nije desilo i zabrinjavajuća je činjenica da poslije sedam godina suđenja i promjena sudskih vijeća, Apelacioni sud nije našao vremena da provjeri navode branilaca. Zato smo bili skeptični i povjerovali smo da je odluka potvrđena”, rekao je Borović.

Bigovićev advokat pojasnio je da će, kada dobije odluku, ako ona bude onakva kako je objavljeno prije više od dvije sedmice, pisati žalbu Vrhovnom sudu.

“Smatram da, ako bude takva odluka, Vrhovni sud ima dosta elemenata da porazmisli o njoj. To je posljednja instanca koja će se, valjda, pored pravde za žrtve, baviti i ljudskim pravima i slobodama koje su jako kršene na štetu okrivljenih u ovom predmetu. Govorim isključivo o svom klijentu, Ljubu Bigoviću, ne znam kakav je status ostalih okrivljenih”, rekao je Borović, naglašavajući da se po ranijim odlukama Apelacionog suda, njegovom klijentu vjeruje da je u vrijeme Šćekićevog ubistva bio u zatvoru i da zbog povrede noge nije bio sposoban da čini kriivčna dijela.

Šćekić je ubijen krajem avgusta 2005. ispred porodične kuće u podgoričkom naselju Tološi, nakon što je otkrio ko stoji iza bombaških napada na hotel “Splendid”. Apelacioni sud je prethodne dvije presude oborio zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i brojnih grešaka.

Prema navodima prvostepene presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”, kada su otkrili da je to radio Kožar. Nakon toga, Boreta i Bigović podstrekavali su Vujadinovića i Čilu Šćekića da izvrše ubistvo.

Bonus video: